Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 07. 12:39, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Hivatalosan is megnyitották a csornai fürdőt

Hivatalosan is megnyitották a csornai fürdőt

Kedden már birtokba vették a fürdőzők, tegnap hivatalosan is átadták az újranyitott csornai termálfürdőt.

A fürdőruhás ember megszokott látvány egy strandon, de tegnap a csornai termálfürdőben a szokásosnál sokkal nagyobb volt a felöltözött emberek aránya. Igaz, ők nem is úszni, vagy fürödni érkeztek. A hároméves szünet újranyitott strandot avatták.

Dr Turi György polgármester köszöntőjében felelevenítette a csornai termálvíz és a strand történetét. Mint közismert, Csornán is olajat kerestek annakidején, mikor a termálvizet megtalálták. A csornaiak már korán elkezdték használni a vizet, amikor a fürdőnek még híre sem volt. 1973-ban nyitották meg a strandot, amit a későbbiekben többször bővítettek. A rendszerváltás után több próbálkozás is volt a fürdő nagyobb léptékű fejlesztésére, ezek azonban nem jártak sikerrel többek között azért, mert a termálkút soha nem volt az önkormányzat birtokában. 2009 augusztus hatodikán az üzemeltető osztrák cég bezárta a fürdőt, és elvonult, gépeket, berendezéseket is vitt magával. Egy felszámolási eljárásban az önkormányzatnak 2010-ben lett volna lehetősége a kötvényből megvásárolni a termálkutat, de a testület többsége ezt a javaslatot leszavazta, amit a polgármester nagy kudarcnak tekint. Három év szünet után az idén sikerült újra kinyitni a fürdőt. Ehhez az kellett, hogy a termálkút tulajdonosával megegyezzenek a vízért víz elv alapján. A kertészet adja a termálvizet, a fürdőből pedig cserébe kapja az ivóvizet, amire szüksége van. Jó hír, hogy a termálvíz gyógyvíz minősítését újabb 10 évre meghosszabbították.
Végül a polgármester köszönetet mondott az új üzemeltetőnek, a kivitelezőknek és a fürdő újranyitásában segédkező önkénteseknek.

Pozsgai László a felújítást végző Szint '93 Építési Iroda és az üzemeltető Aquasport 2005 Kft nevében megköszönte a bizalmat, hogy az önkormányzat őket választotta, és megköszönte az önkéntesek segítségét. A pápai cégek jól tudtak együttműködni a csornai alvállalkozókkal és segítőkkel. Pozsgai László azt is elmondta, hogy bár Pápán él, de rábacsanki származásúként neki is fontos volt, hogy a csornai fürdő újra megnyisson, és egyre javuló feltételekkel várhasssa a fürödni vágyókat.

Címkék: csorna, strand, termál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.