Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 01. 11:34, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Hogy működik az egész napos iskola?

Hogy működik az egész napos iskola?

A tankerület igazgatójának válaszai az infoRábaköz kérdéseire.

Holnap kezdődik az új tanév az iskolákban, és a jogszabályok módosításai miatt számtalan újdonsággal kell megismerkedniük a szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak. Sok esetben az információhiány is az oka annak, hogy a változások bizonytalanságot, sok esetben félelmet keltenek.

Az infoRábaköz portálon egy cikkben foglalkoztunk már a tanévben belépő újdonságokkal. A cikk az Európai Szülők Magyarorszégi Egyesülete anyaga alapján készült. Már a cikkben is jeleztük, hogy az egyik legtöbb bizonytalanságot okozó új szabályról külön kérdéseket teszünk fel Nagy Adélnak, az általános iskolákat működtető Klebersberg Intézményfenntartó Központ Csornai Tankerület igazgatójának.

Magánbeszélgetésekben, online és közösségi portálokon az egyik legtöbbet felvetett kérdés, hogy miként kell értelmezni azt a szabályt, hogy szeptember 1-től a gyerekeknek az iskolában kell maradniuk, és csak szülői kikérésre engedhetők el előbb. A szülők úgy nyilatkoztak, hogy a pedagógusoktól sem kaptak még választ az ezzel kapcsolatos kérdéseikre.
A következő kérdéseket tettük fel.

Hogyan kell értelmezni az általános egész napos, 16 óráig tartó iskolát?
Ha a családban úgy szervezik, hogy a gyerek például a nagyszülőnél ebédel, ott tartózkodik és tanul délután, akkor milyen "kikérőt" kell írni? Általános érvényűt egész tanévre?
A délutáni kikérés beszámít-e a szülő által igazolható hiányzásba, ami egy tanévben 3 nap?
Ha esetenként kéri ki a szülő a gyereket délután, akkor azt milyen módon kell tennie? Ellenőrzőkönyvbe írja be, vagy külön papíron teszi?
Ha délután találnak a rendőrök igazolás nélküli gyereket az iskolán kívül, azt is beviszik-e?
Hogyan fogják az iskolában nyilvántartani a rengeteg kikérőt?
Ha a gyereknek 14-15 óra között van iskolán kívüli programja (sportegyesület, különóra stb), akkor 15 óra után vissza kell-e mennie az iskolába?
Vezetik-e a hiányzásokat a délutáni foglalkozáson, és az innen történő hiányzás beleszámít-e az évi összes hiányzásba? Ha nincs szülői kikérő, vagy igazolás, akkor igazolatlanul hiányzott-e a gyerek?

Nagy Adél igazgató válasza

Tisztelt Papp József Úr!

A tapasztalataink alapján a szülők többsége örömmel veszi, hogy gyermeke az általános iskolában biztonságban, tartalmas programokkal töltheti idejét, míg ő napközben dolgozik. A 16 óráig tartó foglalkozások illetve a 17 óráig tartó felügyelet intézményesítése a gyermekek tanórák utáni céltalan kószálásának, felügyelet nélküli üres időtöltésének elkerülését célozza, valamint a szülői nevelő feladatok segítését. A 16 óráig tartó iskolai programok keretében megfelelő idő jut akár felzárkóztatásra, a tehetséggondozásra, a szakköri foglalkozásokra is. Az igazgató ezen délutáni foglalkozások alól szülői kérelemre mentheti fel a tanulót.

Az Ön által feltett technikai kérdésekre adott válaszok akár eltérőek is lehetnek intézményenként, melyekről a szülők az illetékes pedagógusoktól tájékoztatást kapnak a tanévkezdést követően. Továbbá az Ön által felvázolt különleges vagy váratlan esetek, alkalmak kezelése érdekében azt látom célravezetőnek, ha a szülők, ahogyan ezt az elmúlt tanévek során is tették, bizalommal fordulnak az osztályfőnökökhöz, így lehetőségük nyílik az egyedi igények megbeszélésére is.

Az illetékességembe tartozó intézmények szakmai vezetői pontos és kielégítő tájékoztatást, megnyugtató választ tudnak adni minden egyes felmerülő szülői kérdésre, problémára, mely a 2013/14-es tanév kezdetekor felmerülhet. Az igazgatók a tanévnyitó tankerületi értekezlet keretében arról számoltak be, hogy az intézmények kellően felkészültek a tanévkezdésre, az előkészületek minden egyes szakmai területen rendben befejeződtek. Így nyugodt körülmények között várhatja gyermek, szülő és pedagógus egyaránt az iskolacsengő jelzését, az új tanév kezdetét.

A 2013. augusztus 27-én írt levelében foglaltak szerint publikálás esetén kérem fentiek változatlan formában történő közzétételét.

Üdvözlettel:

Nagy Adél
igazgató

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
Csornai Tankerület

Címkék: iskola, tankerület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás