Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2020. November 25. 08:53, szerda | Helyi
Forrás: Pannon-víz Zrt

Hogyan előzzük meg a fagykárokat a fűtetlen épületekben?

Hogyan előzzük meg a fagykárokat a fűtetlen épületekben?

Megjöttek a fagyok!

Ősszel ingatlan tulajdonosként számos óvintézkedéssel előzhetjük meg a fagykárokat a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel. Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

A fűtetlen ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet. Ehhez zárjuk el a vízmérő aknában a főelzárót, majd a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki.

Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a magára hagyott ház vízvezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát.

Az aknában lévő vízmérőt mindenképpen szigeteljük valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag.

Sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot, vagy karon papírt a vízórára”. Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Ne feledkezzenek el a kerti csapról sem, engedjék le belőle a vizet és szigeteljék, csomagolják be a hideg ellen. A csővezeték könnyen „levezetheti a hideget az aknába”.

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 27. 16:00, szerda | Helyi

Végstádiumban a magyar vendéglátás

A Rábaközben is bevétel és segítség nélkül tengődnek az éttermek és kocsmák.

2021. Január 27. 13:00, szerda | Helyi

Megvette már a 2021 évi autópálya matricáit?

2021-es változás: pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag

2021. Január 27. 09:00, szerda | Helyi

Kapuvár környékén is megkapják a kukamatricát az ügyfelek

A soproni hulladékgazdálkodási szolgáltató is majd csak a felmatricázott kukákat üríti.

2021. Január 26. 16:00, kedd | Helyi

Harmadszorra MagyarBrands díjas a Szuperinfó

Kiváló Üzleti Márka a magyar lappiacon.