Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2020. Szeptember 28. 14:11, hétfő | PR
Forrás: 24/7

Hogyan lehet legálisan online szerencsejátékot játszani?

Hogyan lehet legálisan online szerencsejátékot játszani?

Rövid áttekintés, hogy pontosan milyen feltételek és környezet mentén lehet ma Magyarországon legálisan játszani online szerencsejátékot.

Számos oldal foglalkozik a témával és néhány évente frissíteni kell az információkat, mert mindig történik valami változás az itthoni szabályozásban. A szerencsejáték monopol helyzetben van ma Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ha nem csak egy, de legfeljebb néhány operátor rendelkezik olyan magyar hatóság által kiadott engedéllyel, ami 100%-osan biztosítja a tiszta szerencsejátékot a haza játékosok számára.

Lehetőségek az online térben

Az online casino operátorok például csak a hazai engedély meglétével működhetnek teljesen legálisan, ami vonatkozik valamilyen szinten a játékosokra is. A hazai felhozatal néhány operátorra korlátozódik, amely rendelkezik a hatóság engedélyével. Ez a felügyelőség főleg a szolgáltatókat igyekszik rendes mederben tartani, és szabályozni a működésüket. A hazai operátorokon túl azonban vannak külföldi oldalak is, ahol szintén regisztrálhatnak magyar játékosok. Ezek a platformok azonban nem rendelkeznek a hazai engedélyekkel, csupán nemzetközi licensszekkel. Korábban korlátozva voltak ezek a webhelyek, mivel a magyar hatóságok a szükséges engedélyek hiányában blokkolták a magyar IP címekről történő kapcsolódást. Viszont ez változott, mert ez a tevékenység az EU-s szabályozásokkal szembe ment, és így le kellett állítani ezt a folyamatot.

A játékosok szemszöge

A játékosok szempontjából a törvények és szabályok nem annyira szigorúak, de persze, nem is annyira egyértelműek. Ez még mindig egy igen képlékeny talaj, így, ha valaki 100%-osan biztosra akar menni, akkor csak hazai szolgáltatónál játszik. Viszont az is igaz, hogy a játékosoknak nincs megtiltva, hogy egy külföldi operátor felületén játszanak. Abban sincs megkülönböztetés vagy korlátozás, hogy online kaszinó felületen, vagy online bukmékernél játszik valaki.

Viszont amire nagyon figyelni kell az az adózási szempont. Ugyanis a hazai operátoroknál történő nyeremények felvétele, már egy leadózott összeg, így azok után nem kell a játékosnak semmilyen adót befizetnie. Viszont, a külföldi szolgáltatók platformjain szerzett és kifizettetett nyeremények adókötelesek elviekben, mivel azok nincsenek az adóhatóság felügyelete alatt. Ezeket a bevételeket adóbevallásban kell megjeleníttetni. A pontos adózás mértékéről és értékeiről érdemes egy adótanácsadóval felvenni a kapcsolatot, és akár egy jogásszal is. A legegyszerűbb, ha a NAV-tól kér valaki állásfoglalást, hogy hogyan lehet teljesen tisztán elszámolni a szerencsejátékból származó bevételeket.

Külföldi vagy hazai operátor?

Ez egy igazán releváns kérdés, amit sok szempontból kell megvizsgálni és szubjektív értékrendszer alapján lehet testreszabott döntést hozni a kérdést illetően. Mivel mindegyik oldalnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A hazai operátorok száma igen kevés, és az online szolgáltatásokat tekintve még messze vannak a külföldi operátorok által nyújtott minőségtől. Például a játékokat tekintve sokkal kevesebbel kell beérni a hazai szolgáltatók felületein. A sportfogadásoknál a kapott szorzók sokkal alacsonyabbak, mint a hazai bukmékernél. Persze ez az adózott nyereményből következik. Az elérhető bónuszok is sokkal kedvezőbbek a külföldi irodáknál, mint a hazaiaknál, már ha az itthoniaknál lehet találkozni ilyen opcióval. A folyamatos pezsgés és az óriási kínálat egyértelműen a külföldi játéklehetőségek felé billentik a mérleget. Viszont az adózási kötelezettség közel sem billen külföld felé. Mivel, ha valaki be szeretné jelenteni a szerencsejátékból származó nyereményeit, akkor komoly számításokba kell bocsátkoznia, vagy legalábbis a könyvelőjének.

A hazai operátorok bár kicsit alacsonyabb színvonalt képviselnek, mint a külföldiek, de mégis elérhető tulajdonképpen, minden amit szeretne egy szerencsejátékos. Sportfogadás, lóverseny fogadás, online lottó és online kaszinó játékok, akár nyerőgépes, akár élő osztós, mind találhatók a magyar felületeken is. Ha valaki itt játszik, akkor teljes mértékben legálisan szerzi a nyereményét és nem kell bajlódnia az adózással sem.

Mi várható a jövőben?

Hamarosan egy érdekes törvényjavaslat kerül a parlament elé, amely ezentúl az elfogadása után engedélyezné a külföldieknek is a belépést a piacra. Persze komoly belépési feltételeket fognak szabni, hiszen a hazai szolgáltatók igen komoly versenyhelyzetbe kerülnének és csorbulna a piaci részesedésük, ami komoly bevételkiesést is okozhat. Ezért érkezhetnek még vétók a külföldiek engedélyezéséről, viszont, ha mindenki számára optimális feltételeket teremtene a hazai szabályozás, akkor valószínűleg senkinek sem lenne kifogása törvény beiktatása ellen. Ez még a jövő zenéje, de hamarosan fény derül a háttérműveletekre és talán végre teljes mértékben rendeződhet ez a fajta faramuci helyzet, ami folyamatos bizonytalanságban tartja a magyar szerencsejátékosokat.

Összefoglalva ki lehet jelenteni, hogy van lehetőség mindenre a játékosok szempontjából az online szerencsejátékra, viszont tisztában kell lenni a feltételekkel és a kötelezettségekkel, amik a játékosokra érvényesek. A hazai online piac nem túl széles, de lefedi szinte a teljes játékkínálatot, amit manapság online lehet játszani. A külföldi operátorok jelenleg minőségben és kínálatban meghaladják a hazai operátorokat, de az a tény, hogy az ő működésük jelenleg nem legális Magyarországon és az ott szerzett nyereményeket a hazai játékosoknak le kell adózni, bizony nagy hátráltató tényező. Amennyiben konszolidálnák a hazai és külföldi felületek lehetőségeit és a hazai játékosoknak sem kellene külön mérlegelni, hogy miért érdemes vagy nem érdemes egy adott operátornál játszani, akkor sokkal könnyebb lenne mindenkinek az élete és talán nyíltabban lehetne beszélni erről a területről.

Címkék: kaszino, online

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 15. 20:09, csütörtök | PR

Hogyan forradalmasítja a blokklánc az online tranzakciókat a magyar játékiparban?

Technológiai trendek

2024. Február 15. 09:51, csütörtök | PR

Hogyan válasszunk tökéletes kanapét nappalinkba?

Ahogyan a nappali otthonunk központja, ugyanúgy a kanapé a nappalié. Emiatt is fordítanak rengetegen sok időt és energiát a megfelelő ülőgarnitúra kiválasztására.

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát