Városlista
2019. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2019. Május 28. 16:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Hogyan működnek a pneumatikus szelepek?

Hogyan működnek a pneumatikus szelepek?

A sűrített levegővel működő, más néven pneumatikus szelepek működését több módon, több csoportosítással vizsgálhatjuk meg.

Például a végrehajtó elemek mozgásirányát, a keletkezett erő nagyságát és a mozgás sebességét irányítóelemekkel vezéreljük.

A Monojet termékei között VESTA szelepek is találhatóak, amelyek kizárólagosan csak náluk kerülhetnek forgalomba Magyarország területén. Hagyományos pneumatikai elemeket és magasabb szintű, például pneumatikus membránszivattyúkat és pneumatikus fúvókákat is meg lehet találni széles kínálatukban.

Az pneumatikában a forgalomba kerülő szelepeket az alábbiak szerint lehet csoportosítani:
● A nyomást szabályozó szelepek az áramló levegő nyomásának erejét szabályozzák, nyomáshatároló, nyomáscsökkentő és nyomáskapcsoló szelepekről beszélhetünk.
● Útirányító szelepek az áramló levegő útját szabályozzák. Lehetnek monostabil, bistabil és tristabil helyzetűek.
● Az áramlást szabályozó szelepek a sebességet szabályozzák. Ide tartoznak a fojtószelepek és a fojtó-visszacsapó szelepek, melyek vezérlése egy stabil működést eredményez, ezért nagyon ajánlott a beépítése. Speciális kivitel az APR lágyindító szelep és a gyorsleürítő szelep.

Az útirányító szelepek jellemzői

Az útirányító szelepek kategóriájába az áramlás útját szabályozó elemek tartoznak. Ezen elemek feladata lesz a levegő nyitása és elzárása, mindezt különböző irányokban. Az útszelepek közvetve vagy közvetlenül irányítják a végrehajtó szervet vagy szerveket. Beavatkozó útváltó szelepek például közvetlenül kapcsolódnak a munkahengerhez.

Az útváltó szelepeket három típusba sorolhatjuk:
● Sík-tolattyús útváltó (közvetlen vezérlésű útváltó és elővezérelt tolattyús útváltó) a legelterjedtebb útváltó típus
● Ülékes útváltó (közvetlen vezérlésű, elővezérelt és mobil berendezés szelepe)
● Forgó tolattyús útváltó
Az útváltók sokaságában jelképi ábrák alapján igazodunk el. A szelepeket tört számmal jelölik, ahol a számláló a csatlakozó számára utal, míg a nevező a kapcsolási helyzet számát mutatja meg. A leggyakoribb útváltók, amik használatban vannak: 2/2, 3/2, 4/2, 5/2, 4/3, 5/3.

Ahhoz, hogy jól válasszunk beavatkozó útváltó szelepeket, ismerni kell az időegység alatt átvezetendő levegő mennyiségét és a nyomásesést, ami az áramlás során lép fel (nyomásveszteség). Arra kell törekedni, hogy minél kisebb legyen a nyomásveszteség, ami csökkentené a végrehajtó egység által kifejtett erőt (vagy nyomatékot). A rosszul kiválasztott szelepnél a dugattyú erőkifejtése vagy sebessége csökkenni fog. Ha csökken, nem állíthatóak be az előírt üzemi paraméterek.

A különleges szelepek

A különleges szelepek közé tartoznak az időtagok és a logikai elemek. Ha a folyamatot szeretnénk késleltetni, akkor érdemes pneumatikus időtagokat alkalmazni. A logikai szelepekre jellemző, hogy a pneumatikus megvalósításukhoz alapvető logikai függvények használhatóak: "ÉS", "VAGY", "NEM", "IGEN" kifejezések.

Címkék: ipar, pneumatika, szelep

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 27. 16:00, kedd | PR

Milyen karbantartást igényel egy medence?

Szükség van a medencék otthoni víztisztítására is ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhető legyen a víz tisztasága.

2019. Augusztus 27. 09:00, kedd | PR

Vidd be a konyhádba az ősz ízeit!

Nem tudjuk ti, hogy vagytok vele, de ha őszinték akarunk lenni, mi már nagyon vártuk, hogy beköszöntsön az ősz.

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 23. 15:00, kedd | PR

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mikor felmerül a házasság kérdése, szinte azonnal szerepet kapnak a gondolatokban a lehetséges helyszínek, a viselendő ruhák és ékszerek, a vendéglista és természetesen a karikagyűrűk beszerzésének gondolata.