Városlista
2020. október 27, kedd - Szabina

Hírek

2019. Május 28. 16:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Hogyan működnek a pneumatikus szelepek?

Hogyan működnek a pneumatikus szelepek?

A sűrített levegővel működő, más néven pneumatikus szelepek működését több módon, több csoportosítással vizsgálhatjuk meg.

Például a végrehajtó elemek mozgásirányát, a keletkezett erő nagyságát és a mozgás sebességét irányítóelemekkel vezéreljük.

A Monojet termékei között VESTA szelepek is találhatóak, amelyek kizárólagosan csak náluk kerülhetnek forgalomba Magyarország területén. Hagyományos pneumatikai elemeket és magasabb szintű, például pneumatikus membránszivattyúkat és pneumatikus fúvókákat is meg lehet találni széles kínálatukban.

Az pneumatikában a forgalomba kerülő szelepeket az alábbiak szerint lehet csoportosítani:
● A nyomást szabályozó szelepek az áramló levegő nyomásának erejét szabályozzák, nyomáshatároló, nyomáscsökkentő és nyomáskapcsoló szelepekről beszélhetünk.
● Útirányító szelepek az áramló levegő útját szabályozzák. Lehetnek monostabil, bistabil és tristabil helyzetűek.
● Az áramlást szabályozó szelepek a sebességet szabályozzák. Ide tartoznak a fojtószelepek és a fojtó-visszacsapó szelepek, melyek vezérlése egy stabil működést eredményez, ezért nagyon ajánlott a beépítése. Speciális kivitel az APR lágyindító szelep és a gyorsleürítő szelep.

Az útirányító szelepek jellemzői

Az útirányító szelepek kategóriájába az áramlás útját szabályozó elemek tartoznak. Ezen elemek feladata lesz a levegő nyitása és elzárása, mindezt különböző irányokban. Az útszelepek közvetve vagy közvetlenül irányítják a végrehajtó szervet vagy szerveket. Beavatkozó útváltó szelepek például közvetlenül kapcsolódnak a munkahengerhez.

Az útváltó szelepeket három típusba sorolhatjuk:
● Sík-tolattyús útváltó (közvetlen vezérlésű útváltó és elővezérelt tolattyús útváltó) a legelterjedtebb útváltó típus
● Ülékes útváltó (közvetlen vezérlésű, elővezérelt és mobil berendezés szelepe)
● Forgó tolattyús útváltó
Az útváltók sokaságában jelképi ábrák alapján igazodunk el. A szelepeket tört számmal jelölik, ahol a számláló a csatlakozó számára utal, míg a nevező a kapcsolási helyzet számát mutatja meg. A leggyakoribb útváltók, amik használatban vannak: 2/2, 3/2, 4/2, 5/2, 4/3, 5/3.

Ahhoz, hogy jól válasszunk beavatkozó útváltó szelepeket, ismerni kell az időegység alatt átvezetendő levegő mennyiségét és a nyomásesést, ami az áramlás során lép fel (nyomásveszteség). Arra kell törekedni, hogy minél kisebb legyen a nyomásveszteség, ami csökkentené a végrehajtó egység által kifejtett erőt (vagy nyomatékot). A rosszul kiválasztott szelepnél a dugattyú erőkifejtése vagy sebessége csökkenni fog. Ha csökken, nem állíthatóak be az előírt üzemi paraméterek.

A különleges szelepek

A különleges szelepek közé tartoznak az időtagok és a logikai elemek. Ha a folyamatot szeretnénk késleltetni, akkor érdemes pneumatikus időtagokat alkalmazni. A logikai szelepekre jellemző, hogy a pneumatikus megvalósításukhoz alapvető logikai függvények használhatóak: "ÉS", "VAGY", "NEM", "IGEN" kifejezések.

Címkék: ipar, pneumatika, szelep

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 09. 11:35, péntek | PR

Mi a stílus? Hogyan legyünk stílusosak?

A stílus, a divatos öltözködés egy kiforrott személyiséget takar.

2020. Október 09. 11:29, péntek | PR

Hogyan kerülhetjük el a gyors bőröregedést?

A bőr öregedését ugyan nem kerülhetjük el, de magát az öregedési folyamatot jelentősen lelassíthatjuk.

2020. Október 09. 11:24, péntek | PR

A legjobb tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Készen áll a leszokásra? Íme a legfontosabb tippjeink, amelyek segítenek a siker útján.

2020. Szeptember 30. 10:13, szerda | PR

Hogyan erősíti a játékosokat a szerencsejáték ipar tokenizálódása

Az online szerencsejáték iparága az elmúlt évtizedben szárnyalt.