Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Október 30. 14:29, kedd | PR

Hogyan tovább a TELC után?

Hogyan tovább a TELC után?

A frankfurti központ bejelentése meglepte a nyelvvizsgára készülőket. A méltán kedvelt akkreditált, államilag elismert TELC vizsgát jövő februárig lehet letenni. Hogyan tovább ezután?

Sokak számára rossz hír, hogy megszűnik a TELC nyelvvizsga Magyarországon. A bejelentés még a tanárokat és a nyelvvizsga központokat is meglepte, mivel a megszűnésnek nem voltak előjelei. Maga a TELC rendszer nem szűnik meg egyébként, például Németországban ezentúl is le lehet tenni, bár ez a megoldás kényelmetlen a kiutazás miatt. Mindemellett az itthoni akkreditáció eltörlésének értelmében a külföldön megszerzett nyelvvizsgákat honosítani szükséges.

TELC az utolsó pillanatban

Nem érdemes a hír miatt nagyon kétségbeesni, mivel nem azonnal szűnik meg a TELC nyelvvizsga. Akik jól állnak a felkészüléssel, még tudnak jelentkezni vizsgaidőpontokra. A három elérhető időpont 2018. november 17., 2019. január 12. és 2019. február 2.

Nehézség inkább akkor van, ha tavaszra vagy nyárra terveztél. Ebben az esetben két lehetőséged van, vagy még az utolsó pillanatban felzárkózol a követelményekhez, vagy új nyelvvizsga után nézel. Az első megoldás ijesztőnek tűnhet, mivel így szükség lehet egy intenzív kurzusra és sok esetben magántanárra is. Ha ez a hajtós felkészülés túl nagy stresszel járna, jobban jársz, ha elfogadod a helyzetet és egy másik vizsgát keresel.

Milyen nyelvvizsgát válassz a TELC helyett?

A TELC után is folytatódik az élet. Szerencsére vannak hasonlóan felépített nemzetközileg elismert nyelvvizsgák, a felkészüléshez pedig számtalan ingyenes tanfolyamot és feladatsort is találsz online.


Ha eredetileg a TELC-re készültél, valószínűleg egynyelvű nemzetközileg elismert nyelvvizsgában gondolkodtál. Helyette jó megoldás lehet a logikusan felépített ECL, ami nemzetközi, az angol és német vizsgája pedig államilag is elismert. Hátránya, hogy kevesebb gyakorlóanyag érhető el hozzá, és a hallott vagy olvasott szövegre adott válaszokat kreatívan, saját szavaiddal kell megfogalmazni.

Választhatod az IELTIS vagy TOEFL rendszert, melyek szintén nemzetközileg elismert bizonyítványt adnak. Hátrányuk, hogy jóval drágábbak, és Magyarországon mindkettőt honosítani kell.

Megoldás az Euroexam nyelvvizsga

A számos hasonlóság és az elfogadottság miatt az Euroexam nyelvvizsga lesz képes kiváltani a TELC-et. A Reading része nagyon hasonlít a TELC-ére, és még szótár is használható ehhez a feladathoz. Az Euroexam vizsga Writing első feladata szintén hasonlít a TELC félhivatalos e-mail írásos feladatához.

Az Euroexam szóbeli részéhez kiválóan tudod hasznosítani a TELC készülés során megszerzett készségeidet. Az Euroexam vizsga szóbelije is páros, bár ebben nagyrészt a vizsgáztatókkal kell beszélgetned és csak kisebb részében egy másik vizsgázóval. Pozitívum, hogy itt is van felkészülési idő, ami segít rendezni a gondolataidat, és profi módon megoldani a feladatot.

Az Euroexam Listening része is hasonlít a TELC-ére, azzal a hatalmas előnnyel, hogy a B2-es szinten kétszer lehet meghallgatni a szövegeket minden hallott szöveg értése feladatnál.

Az Euroexam nyelvvizsga bizonyítványt egy tucatnál is több intézmény fogadja el az angol és skót felsőoktatásban.

A felkészülésben egyébként nagyon sokat segít maga a honlap is. A Felkészülök menü alatt találsz ingyenes e-learning programot, ingyenesen letölthető vizsgateszteket megoldókulccsal, sőt még audió fájlokat is. Szintén ingyen. Ha pedig szeretnéd kipróbálni, hogy milyen egy szóbeli nyelvvizsga angolul, látogass el próbavizsgára pusztán egy jelképes összegért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?