Városlista
2019. augusztus 22, csütörtök - Menyhért

Hírek

2019. Március 26. 15:25, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Hogyan vond be a gyermekedet a házimunkába?

Hogyan vond be a gyermekedet a házimunkába?

A házimunka nem csak az édesanya dolga.

Érdemes már egészen kis kortól kisebb-nagyobb feladatokat adni a gyerekeknek a háztartásban, mivel ezzel alapozhatjuk meg az egész életükön átívelő háztartási feladatok ellátását. Lássuk, hogyan tudjuk ösztönözni őket, hogy játékként fogják fel a feladatokat.

Ahogy a gyerek elér egy bizonyos kort, megjelenik nála, hogy érdeklődik a különböző házimunka folyamatok iránt. Használjuk ezt ki, mert ha nem tesszük, azzal mindenkinek csak ártunk. A gyermeknek egyrészt, mert nem tanulja meg a ház körüli rendet, és a kíváncsisága sem lesz kielégítve. Másfelől magunknak is, mert a végén minden feladat ránk hárul majd. Éppen ezért kezdetben kisebb feladatokkal tudjuk ösztönözni a gyerekeket, mint például a rendrakás, majd később egyre nagyobb felelősséggel járó házimunkát is adhatunk nekik, mint amilyen a szemét levitele vagy a mosogatás.

A rendrakás legyen alap, amire minden nap álljon rendelkezésre 10 perce. Érdemes ezt például a kedvenc tv műsora előtt elvégeztetni, mert így késztetést érez majd, hogy iparkodjon és jól végezze el a dolgát, ha nem akar lecsúszni kedvenc programjáról.

A takarítás nem kell, hogy unalmas és monoton legyen. Tegyünk be egy jó zenét és mókázva, táncolva essünk neki a piszkos sarkoknak. Sőt, akár versenyezhetünk is attól függően, hogy éppen rendet kell-e raknunk, vagy mi az aktuális feladat. A zoknival történő célbadobás a mosógépbe abszolút sikert arat, ahogy az ablaktisztítás is egy kis szórófejes tisztítószer segítségével. Sőt, mivel a gyerekek lételeme az utánzás, nem véletlen, hogy a nagy gyártók is elkészítették a különböző takarító és háztartási eszközök kicsinyített mását.

Tegyük gyerekbaráttá a tisztítószereket, ne adjuk a kezükbe a veszélyes kemikáliákat. Számos házi praktika létezik, amelyek hatékony, de biztonságos alternatívát jelentenek a takarításhoz kedvet kapott gyermekeknek.

A kisebbeket könnyű motiválni, hiszen szeretik a kihívásokat. Épp ezért mondjuk el gyermekünknek, hogy mi a célja és a felelőssége a. takarításnak, magyarázzuk el, hogy ez nem egy olyan feladat, ami után jutalom jár, sokkal inkább egy alapvető tennivaló

Tinédzserkorban sincs ez másképp, a lázadó fiatalokat is könnyedén rávehetjük egy kis dicsérettel a házimunkára. Ne habozzunk, a saját szobájának a takarításáért ő maga kell, hogy feleljen.

A rendrakás alapja, hogy mindennek megvan a maga helye, így tudatosítsuk a gyemekben, hogy a ‘használaton kívüli’ tárgyakat pakolják el. A szennyes kerüjön a szennyestartóba való, a LEGO pedig a dobozába.

Mindent időben el kell kezdeni. Már a 2-3 éves gyermek is részt vehet a törölgetésben, porszívózásban, rendrakásban, használjuk ki, hogy az egészen kicsik is előszeretettel utánozzák a felnőttek mindennapi tevékenységeit.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 23. 15:00, kedd | PR

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mikor felmerül a házasság kérdése, szinte azonnal szerepet kapnak a gondolatokban a lehetséges helyszínek, a viselendő ruhák és ékszerek, a vendéglista és természetesen a karikagyűrűk beszerzésének gondolata.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 27. 16:00, csütörtök | PR

Konyhai eszközök, konyhai szokások, na de mekkora a konyhája?

Egy konyha berendezése rengeteg tényezőtől függhet.