Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 29. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Horn Gyula Emléktúrát tartottak Sopronban

Horn Gyula Emléktúrát tartottak Sopronban

A vasfüggöny átvágására emlékeztek.

A rábaközi szocialisták egy csoportja is részt vett az MSZP Soproni Szervezete által hagyományteremtő szándékkal megszervezett Horn Gyula Emléktúrán vasárnap Sopronban. A szervezők és a résztvevők arra emlékeztek, hogy 1989 június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen átvákták a vasfüggönyt, és ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Kalmár István az MSZP soproni elnöke köszöntötte a résztvevőket, és bejelentette, hogy az egykori világraszóló esemény helyszínén pihenő- és emlékparkot kívánnak létrehozni.

Gaál István egykori hivatásos határőr személyes emlékein keresztül emlékezett vissza a vasfüggöny létrehozására működésére és lebontására.

Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese felidézte Horn Gyulát, az államférfit. Ahogy elmondta, azt tisztelte benne, hogy bár a Horn Gyula vezette MSZP kapta a legtöbb szavazatot 1998-ban, mégsem alakíthatott újra kormányt. Ennek ellenére fegyelmezetten és méltósággal viselte a kormányváltást, és egyszerű képviselőként dolgozott tovább a hazájáért. Végül Horn Gyulát idézte: "Ne járj lehajtott fejjel, mert akkor nem látod a jövőt.

Tóbiás József az MSZP elnöke is megemlékezett pártelnök elődjéről, és párhuzamot vont a vasfüggöny lebontása és a mai kormány kerítés építési szándéka közt.
- 1989-ben helyesen látták, hogy Magyarország vagy csatlakozik Európához, vagy végérvényesen lemarad. Magyarország bölcsen és előrelátóan döntött. Az akkori vezetők tudták, hogy Magyarország helye Európában, a demokráciában és a biztonságban van. Horn Gyula kiemelkedő alakja volt ennek az időszaknak. Ha ma élne, nem örülne ennek a rendezvénynek. Nem szerette a hivalkodást. Tette a dolgát a hazájáért. Ma, 25 évvel a rendszerváltás után veszélyben vannak azok az értékek, amikért negyedszázada küzdöttünk. Úgy tűnik, demokrácia van, de nincs jogállam. Úgy tűnik, jólét van, de abból keveseknek jutott. A társadalom döntő többsége csalódott a rendszerváltásban. Azokra a kihívásokra, amivel ma Európa szembenéz, a mai magyar kormány pont ellentétesen reagál mint az elődei. A mai kormány bezárkózik, szembemegy Európával, nem tárgyal, nem együttműködik, nem a jövőt keresi.

A görög válság és az Európát ellepő menekültáradat valós problémák, a kormány tettei azonban csak gyűlöletet szítanak. A szomszédos országokkal együttműködve kellene megtalálni a válaszokat azokra a kihívásokra, amikkel szembe kell néznünk. Ha már elérkeztünk a közös európai világba, ne zárjanak be bennünket újra sorompók, szögesdrótok, vasfüggönyök. Nem a kerítés fizikai léte, hanem már annak a gondolata bezárt bennünket, elszigetelt partnereinktől. Több pénz és több eszköz kell a közbiztonságra, a magyar emberek védelmére, és több tárgyalás kell Európával arról, hogyan lehet közösen megoldani ezt a válságot. Ez a válság kerítésépítéssel és plakátkampánnyal nem szűnik meg. Soha semmilyen kerítés nem oldja meg Magyarország jövőjét. 25 éve ezt látták, felismerték. Akkor Magyarország példa volt Európában. A 26 évvel ezelőtti kormány nem szavazókat keresett napi politikai árfolyamon, hanem az ország és Európa egészét nézte. A jövőnk nem gyűlöletkeltő kampányokban és megosztó politikában van. Ki kell állni az értékeinkért akkor is, ha az akkor éppen nem népszerű. Sikeresebb politika az, amelyik a megegyezésre, a konszenzusra épít, és ezt mind többen fogják felismerni hónapok, vagy akár egy-két év múlva.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon