Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2013. Július 08. 11:35, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Horn Gyula Magyarország és Európa sorsát is alakította

Horn Gyula Magyarország és Európa sorsát is alakította

Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – hangzott el a néhai kormányfő hétfői temetésén.

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált – mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán hétfőn a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – mondta Katona. Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette – jelentette ki a korábbi szocialista házelnök. A Horn-kormány egykori minisztere szerint ugyan csak néhány napja veszítettük el Horn Gyulát, de régóta hiányzik már a magyar és az európai közéletből. A volt házelnök ismertette a kormányfő életútját: sok nehézségen esett át, mégis az ország, sőt Európa sorsának alakítója lett. „Neki a kommunisták adták meg a felemelkedés lehetőségét, Horn Gyulának a fényes szelek nemzedéke maga volt az élet, és meg kellett tanulnia, hogy a szocializmus sem védte meg az igazságtalanságtól és a szegénységtől” – fogalmazott Katona. Hozzátette: ’56 forgatagában nem volt egyedül azok között, akik akkor és ott rossz döntést hoztak. Horn ezután a nehezebb utat választotta Katona szerint, amikor a kompország hajóját a nyugati partoknál akarta kikötni, a határnyitással az egész világ számára új lehetőséget teremtett, és mindenkit meghökkentett, amikor a NATO- és az EU-csatlakozás mellett kardoskodott ez a „nagy európai reformer, ez a mellébeszélést utáló, a diplomáciában ritkán tapasztalt őszinteséggel fellépő kis ember”. 1990-ben bebizonyította, hogy szükség van igazi baloldali pártra, ám nem volt filozófus, nem töprengett modern baloldaliságról, mégis meg tudta hozni a plebejusságával szemben álló megszorító intézkedéseket – tette hozzá.
Schulz: Egy nagy embertől búcsúzunk

Martin Schulz, az EP szocialista elnöke úgy fogalmazott: egy nagy embertől búcsúzunk, Európa és Magyarország nagy fiától. Hozzátette: Horn Gyula nélkül Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna.

Nem csak emlékezetben, a szívekben is él majd, ha van üzenet, amit ránk bízott, akkor az az, hogy a magyarok az európaiakhoz tartoznak – ezt pedig már Hans-Dietrich Genscher emelte ki. Amikor az NDK-ból ezrek kerestek menedéket Magyarországon, Horn Gyula útra kelt, hogy meggyőzze a hatalom képviselőit, hogy emberségesen oldjanak meg egy politikai problémát. Ez látszólag hiábavaló volt, de az emberek emlékeztek erre a gesztusra. „Honfitársaink az egész magyar néptől kaptak támogatást, és ezt soha sem fogjuk elfelejteni sem a magyar népnek, sem ennek a nagy európainak. Személyesen is fontos volt, hogy elbúcsúzzam Horn Gyulától, hiszen akkor én is azon fáradoztam, hogy megnyissam az utat a keletnémetek számára. Ezzel itt Budapesten mérték az első, súlyos csapást a berlini falra” – tette hozzá.

A gyászszertartás kicsivel 11 óra után ért véget. A Szózat és az Il Silencio alatt a közönség tagjainak jelentős része magasba emelt egy szál vörös szegfűt.

Címkék: horn gyula, temetés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 13. 08:58, csütörtök | Belföld

Százakat Nyugat-Európába szállító embercsempészbandát lepleztek le - VIDEÓK

Több száz illegális bevándorlót juttatott Nyugat-Európába egy öttagú banda, amelynek mindegyik tagját őrizetbe vették kedden - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

2021. Május 13. 08:49, csütörtök | Belföld

Meghalt 82 beteg, 1416-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön,

2021. Május 13. 08:00, csütörtök | Belföld

Védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek

2021. Május 13. 07:00, csütörtök | Belföld

80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor a szállodákban

A vidéki szállodákban 70-80 százalék közötti foglaltság várható pünkösdkor az előfoglalások adatai alapján - mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az MTI-nek szerdán.