Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 08. 11:35, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Horn Gyula Magyarország és Európa sorsát is alakította

Horn Gyula Magyarország és Európa sorsát is alakította

Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – hangzott el a néhai kormányfő hétfői temetésén.

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált – mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán hétfőn a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – mondta Katona. Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette – jelentette ki a korábbi szocialista házelnök. A Horn-kormány egykori minisztere szerint ugyan csak néhány napja veszítettük el Horn Gyulát, de régóta hiányzik már a magyar és az európai közéletből. A volt házelnök ismertette a kormányfő életútját: sok nehézségen esett át, mégis az ország, sőt Európa sorsának alakítója lett. „Neki a kommunisták adták meg a felemelkedés lehetőségét, Horn Gyulának a fényes szelek nemzedéke maga volt az élet, és meg kellett tanulnia, hogy a szocializmus sem védte meg az igazságtalanságtól és a szegénységtől” – fogalmazott Katona. Hozzátette: ’56 forgatagában nem volt egyedül azok között, akik akkor és ott rossz döntést hoztak. Horn ezután a nehezebb utat választotta Katona szerint, amikor a kompország hajóját a nyugati partoknál akarta kikötni, a határnyitással az egész világ számára új lehetőséget teremtett, és mindenkit meghökkentett, amikor a NATO- és az EU-csatlakozás mellett kardoskodott ez a „nagy európai reformer, ez a mellébeszélést utáló, a diplomáciában ritkán tapasztalt őszinteséggel fellépő kis ember”. 1990-ben bebizonyította, hogy szükség van igazi baloldali pártra, ám nem volt filozófus, nem töprengett modern baloldaliságról, mégis meg tudta hozni a plebejusságával szemben álló megszorító intézkedéseket – tette hozzá.
Schulz: Egy nagy embertől búcsúzunk

Martin Schulz, az EP szocialista elnöke úgy fogalmazott: egy nagy embertől búcsúzunk, Európa és Magyarország nagy fiától. Hozzátette: Horn Gyula nélkül Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna.

Nem csak emlékezetben, a szívekben is él majd, ha van üzenet, amit ránk bízott, akkor az az, hogy a magyarok az európaiakhoz tartoznak – ezt pedig már Hans-Dietrich Genscher emelte ki. Amikor az NDK-ból ezrek kerestek menedéket Magyarországon, Horn Gyula útra kelt, hogy meggyőzze a hatalom képviselőit, hogy emberségesen oldjanak meg egy politikai problémát. Ez látszólag hiábavaló volt, de az emberek emlékeztek erre a gesztusra. „Honfitársaink az egész magyar néptől kaptak támogatást, és ezt soha sem fogjuk elfelejteni sem a magyar népnek, sem ennek a nagy európainak. Személyesen is fontos volt, hogy elbúcsúzzam Horn Gyulától, hiszen akkor én is azon fáradoztam, hogy megnyissam az utat a keletnémetek számára. Ezzel itt Budapesten mérték az első, súlyos csapást a berlini falra” – tette hozzá.

A gyászszertartás kicsivel 11 óra után ért véget. A Szózat és az Il Silencio alatt a közönség tagjainak jelentős része magasba emelt egy szál vörös szegfűt.

Címkék: horn gyula, temetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről