Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. Május 31. 14:46, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, két gyerek megsebesült

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, két gyerek megsebesült

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, amely többszöri figyelmeztetés után sem állt meg, két gyermek megsebesült - jelentette az N1 horvát hírcsatorna csütörtökön.

Az eset szerdán késő este történt a Plitvicei-tavaktól délre, a boszniai-horvát határtól nem messze, Donji Lapac körzetében.

A rendőrök egy útakadályt is felállítottak, és fényjelzésekkel valamint hangjelzésekkel próbálták megállítani az osztrák rendszámtáblával rendelkező mikrobuszt, amely megpróbálta elgázolni a rendőröket, akik ezért rálőttek. Ezt követően a sofőr kiugrott a kocsiból, és az erdőbe menekült.

A mikrobuszban 29 iraki és afganisztáni migránst találtak, köztük két gyereket, akik a lövésektől megsebesültek. Őket a zárai (Zadar) kórházban kezelik, nincsenek életveszélyben.

További hét migráns is megsérült, valószínűleg a gyors és életveszélyes vezetés miatt.

Elis Zodan, a zárai rendőrkapitányság sajtószóvivője csütörtökön megerősítette, hogy egy 12 éves fiú és egy 12 éves lány, nagy valószínűséggel a lövések miatt sebesült meg. "Sajnáljuk a gyerekeket, de a rendőrök nem tudhatták, mi van a mikrobuszban" - mondta, majd hozzátette, hogy a rendőrség elsődleges célja, hogy védje a határokat.

A fiút arclövése miatt azonnal meg kellett műteni, a kislánynak szintén az arca sérült meg, de csak súrolta a golyó, mindkettőnek stabil az állapota - hangsúlyozta Zodan. Utóbbi a kezén és a hasán is megsérült.

A mikrobuszban több kiskorú is volt, mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban.

A sofőrt helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal még mindig keresi a rendőrség.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: a rendőrség védi a határokat az illegális migrációval szemben, ugyanakkor sajnálatának adott hangot a megsebesült gyerekek miatt. Hozzátette: a rendőrségtől továbbra is azt várja, hogy feltartóztassa az embercsempészeket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem sérül meg senki. "Ami a migrációt illeti, probléma marad még hosszú éveken át" - fogalmazott a kormányfő.

Az utóbbi mintegy három évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető. A határsértések mindennaposak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.