Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 01. 07:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hősök napja - Áder: annak nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét

Hősök napja - Áder: annak nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét

Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét...

hangoztatta Áder János köztársasági elnök az első világháborúban elesett váci hősök emlékművének újraavatási ünnepségén vasárnap, a magyar hősök emléknapján.

"Ha felejtünk és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk", de ahol az emberek összefognak, és az emlékeket féltőn megóvják, ott az élet győz a felejtés felett - mondta az államfő.

A nagy háborúban minden korábbinál érzéketlenebb hatalmak küldték csatába emberek millióit, ezért "nekünk, akik ma emlékezünk, minden egyes kioltott életet meg kell gyászolnunk" - emelte ki Áder János. Hozzátette: összeszámolni és egyesével számon tartani - több mint száz évvel a háború kitörése után az utódoknak mind a két munkát el kell végezniük.

Felidézte, hogy az első világháború négy esztendeje alatt több százezer magyar férfit hiába várt haza a családja. Ez a háború más volt, mint bármely korábbi: a totális mozgósítás mindenkit elért, a Magyar Királyság területéről behívott katonák fele meghalt, megsebesült vagy fogságba esett - közölte.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a 20. századi technológiát felvonultató harc már nem a régi katonai erények vagy a vitézi szabályok szerint zajlott, a géppuskák, harci gázok, lángszórók és aknagránátok korában a túlélés gyakran csak a szerencsén múlt. Ezért a történelem első, gépezetként működő, tömegeket mozgató háborújában a hősiesség és a bátorság új értelmet nyert - mutatott rá.

Kiemelte: "a hősök áldozatok voltak, és az áldozatokból lettek a legnagyobb hősök". A magyar katonákat feláldozták egy az országnak semmit sem ígérő, világméretű összecsapásban, de ők a végletekig kitartottak. Hűségükkel, átélt szenvedéseikkel – egy felfoghatatlan, célt tévesztett háborúban is helyt állva – a haza hőseivé váltak.

Áder János leszögezte: fel kell idézni az egyes ember sorsát, és tudatosítani a nemzet veszteségének mértékét. Vácon az emberek sosem felejtettek, a váciak tudták, hogy bármilyen kíméletlen a háború és bármennyi az iszonyat, a veszteség mégsem arctalan tömeg, hanem egy ismerős, kedves arc az utcából, a szomszédból, a családi almanachból - mondta.

A köztársasági elnök szerint a váciak azt is tudták, hogy sírok híján szükség van egy helyre, ahol a város mind a 600 hősi halottjára emlékezhet, és a hazatértekért is hálát adhat. Az emlékezés kövei, a szoborcsoport alakjai az életnek üzenik, hogy ha felejtünk, és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk - hangsúlyozta. Hozzátette: vétkezett a kor, amely elbontatta a váci emlékművet.

De ahol az emberek összefognak, és az emlékeket féltőn megóvják, követ kőhöz tesznek, ott az élet győz a felejtés felett - zárta szavait Áder János.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte: 1917-ben a magyar törvényhozás jogszabályt alkotott, hogy a világháború áldozatainak emlékművet kell emelni a magyar településeken, és Vácon 1933-ban közadakozásból állítottak emlékművet, amelyet a történelem több évtizedre eltüntetett a főtérről.

Úgy látja, az emlékműnek a győzelemről kell szólnia, hiszen "a katonák, a váci fiúk, akik innen mentek csatába megvédeni ezeréves határainkat, a győzni akarás vágyával indultak el szeretett városukból". Nem haltak meg, akiknek nevét az utókor emlékezete aranybetűvel kőbe vési - mondta. Hozzáfűzte: az emlékmű visszaállítása a város főterére a győzelemről szól az ármánykodás, a bürokrácia felett, azt mutatja, hogy győzött a hagyománytisztelet, a kegyelet és a keresztényi szeretet.

Vácon az eredeti, több mint száztonnás emlékművet 1933-ban emelték a Városháza főbejáratával szemben, majd az ötvenes években eltávolították és darabjait külön állították fel a településen. Hosszas egyeztetés után a szoborcsoport a főtér északi oldalára, a Bécsi kapu közelébe került, e hely mintegy hatvan méterre van az emlékmű eredeti helyszínétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során