Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 04. 22:04, vasárnap | Sport
Forrás: MNO

Hosszú Katinka demoralizáló fölénnyel megint világbajnok

Hosszú Katinka demoralizáló fölénnyel megint világbajnok

Barcelonai második, összességében harmadik világbajnoki címét szerezte Hosszú Katinka a vizes világbajnokság zárónapján. Az általa megnyert 400 m vegyesen Jakabos Zsuzsanna is parádézott. Hosszú Katinka az első női úszó, aki háromszoros világbajnok. Magyarország ötödik helyen végzett a vb éremtáblázatán.

Az esélyesség terhe nyomta Hosszú Katinka vállát: egyértelmű aranyvárományosa volt a hatodik vasárnapi döntőnek, a 400 méteres női vegyesúszásnak, a selejtezőben másfél másodperccel a világcsúcsrészidőnél is jobb volt, igaz, csak addig, amíg veszélyeztetve érezte futamgyőzelmét. Léte elhalványította a Jakabos Zsuzsannára irányuló reflektorfényt, pedig ő sem kisebb úszófenoménnal úszott holtversenyben a 3. legjobb kvalifikációs időt, mint a kínai Je Si-ven. Mindazonáltal nem szabadott Hosszú nyakába túl sokat pakolni, hiszen a szám 2009-es világbajnoka Barcelonában a rövidebbik vegyesen már megnyerte a maga aranyát, megtoldva egy 200 pillangós bronzzal. Nos, a 4-es pályán Katka, a 6-oson Zsu volt látható. A rajtnál Katinka volt a legügyesebb, pillangón ki is emelkedett a mezőnyből 50-nél, a hazai Belmonte García előtt. 100-nál már tekintélyes fölénnyel vezetett, jóval a világcsúcs részidején belül. (Jakabos 4. volt ekkor.) Háton maradt az előny, egy kicsit nőtt is, Jakabos pedig gyorsulni látszott, de az óra nem ezt mutatta (5.). Mellre két testhosszal verte a világcsúcsot, 250-nél 2,25-tel ment a piros vonal előtt. 300 méter: Katka simán vezetett, Jakabos Zsuzsanna szépen tartotta magát. A befutónál Katka simán nyert (4:30.41, nyolc tizeddel Belmonte előtt), világcsúcs (és egyéni csúcs) nélkül, de úszása így is demoralizálóan hatott versenytársaira. Jakabos Zsuzsanna 6. helyen végzett (4:34.50).
Hosszú Katinka korábbi eredményei:

Magyarország négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel az ötödik helyen végzett a vasárnap zárult barcelonai vizes világbajnokság éremtáblázatán. Az első helyet a 15 aranyat és összességében 34 érmet szerzett amerikai küldöttség szerezte meg, megelőzve a 14 elsőséggel záró Kínát. Az első magyar vonatkozású döntőben Verrasztó Dávid szerepelt (szintén 400 m vegyes), és legjobb európaiként a hatodik helyet szerezte meg.

A vizes világbajnokság utolsó magyar vonatkozású úszószámában a férfi 4x100 méteres vegyesváltónk szállt harcba. Cseh László úgymond kényszerhátúszóként a 6. helyen adta át a stafétát Gyurta Dánielnek, aki a 4. helyre javította átmeneti helyezésünket. Pulai Bence, ahogy délelőtt is, most is jól hozta az egységet, ennek köszönhetően Takács Krisztián az 5. helyről indult, és a 7.-re be is hozta a váltót. Gratulálunk a fiúknak, hiszen Cseh pillangón szokott szerepelni ebben a számban, Takács Krisztián helyett pedig Kozma Dominik, aki sérülés miatt nem utazott el Barcelonába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

2024. Április 26. 06:41, péntek | Sport

Nem várt izgalmakat hozott a Mezőörs és az Unione csatája az Amatőr Kupa döntőjében

Az Unione FC nyerte csütörtökön a labdarúgó Amatőr Kupát.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.