Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 05. 09:48, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Hova lett 15 millió a kistérségi pénzmaradványból?

Hova lett 15 millió a kistérségi pénzmaradványból?

Meggondolta magát a kistérség, mégis perel. (képünk az előző ülésen készült)

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulást alkotó települések polgármestereiből álló Társulási Tanács tegnap délután ülésezett. Napirendjükön szerepelt a társulást nyomasztó 84 milliós normatíva visszafizetési kötelezettség és a 2013 évi költségvetés. Dr Turi György, a társulás elnöke új napirend felvételét is javasolta. A tagok megszavazták, hogy harmadik napirendként zárt ülésen megtárgyalják a kistérség munkaszervezetének 2012 decemberi megszűnésével kapcsolatos kérdéseket.

Mint legutóbbi tudósításunkban megírtuk, kamatokkal együtt már 84 millió forintot is meghaladja az a kötelezettség, amit a társulásnak vissza kellene fizetnie az államnak, és ez a kamatokkal továbbra is folyamatosan növekszik. Az ülésen megjelent Dr Tibold Csaba ügyvéd, aki elmondta, hogy a korábbi véleménye megváltozott, és ma már úgy látja, hogy van keresnivalója az önkormányzatnak egy perben. Álláspontja szerint vitatható, hogy jogosulatlanul vett volna igénybe állami normatívát a kistérség mind az ellátási idő túllépése, mint a területen kívüli ellátás tekintetében. Szerinte a Magyar Államkincstár is mulasztott, mert nem végezte el az előírt évenkénti ellenőrzést, így a kamat követelés is vitatható.
Aller Imre Kóny polgármestere jelezte, hogy a kereset benyújtásával ugyan egyetért, de bármilyen fizetési kötelezettséget fognak majd megállapítani, azt Kóny nem fogja befizetni, mert a falu vétlen. Már az előző ülésen is jelezte, hogy a szakmai szervek éveken át ellenőrzési jegyzőkönyveikben megállapították a jogsértést, amikről ő most szerzett tudomást, mikor Győrben kikérte a jegyzőkönyveket. Ezt a problémát már 2008-ban orvosolni lehetett volna, és nem halmozódott volna fel ekkora összeg. Felhívta az elnökség figyelmét, hogy vizsgáltassák át a kistérség irattárát, hogy megvannak-e a tanács által sohasem látott ellenőrzési jegyzőkönyvek.
- Megismétlem, hogy én ezeket a jegyzőkönyveket sosem láttam, ha ezek a társuláshoz megérkeztek, nekem soha nem mutatták meg őket- válaszolta a felvetésre Dr Turi György elnök, és egyetértett azzal, hogy az ellenőrizzék, az irattárban megtalálhatók-e a dokumentumok.
A társulási tanács végül egyhangú döntéssel elfogadta, hogy a múltkori döntésével ellentétben nem fizet, hanem perel.
A 2013 évi költségvetés elfogadása nem váltott ki vitát, viszont Hokstok Imre Pénzügyi Bizottság elnök felvetette, hogy a társulás pénzmaradványa az elnökség és a bizottság által számolt 21 millió helyett csak mintegy hatmillió forint. A hiányzó 15 millió forintnak a 2012 évi költségvetésről szóló beszámolóban alaposan utána kell nézni. Ezzel a kiegészítéssel a költségvetést elfogadták. A pénzmaradvány ügye is minden valószínűség szerint összefügg a munkaszervezet decemberi megszűnésének körülményeivel, de erről már zárt ülésen tanácskoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!