Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Augusztus 09. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HVG

Hozza formába gyermekét a tanévkezdésre

Hozza formába gyermekét a tanévkezdésre

Mik a legsarkalatosabb pontok?

A ráérős, lusta nyári napok után nehéz visszaszokni az iskolai ritmusba mind a szülő, mind a gyerek számára.
Az egyik legsarkalatosabb pont az alvás, hiszen a vakáció alatti kései fekvéshez és keléshez képest a tanév már egészen más ritmust követel. Néhány időben elkezdett gyakorlattal azonban elkerülhetjük, hogy a család holtfáradtan kezdje a tanévet.
Még mindig nem késő formába hozni a családot a tanévkezdésre. Ugyan alig néhány nap van csak hátra a becsengetésig, de néhány apró otthoni szabállyal könnyebbé tehetjük az átállást.

Megfelelő alvásmennyiség és korai lefekvés
Minden egyes gyerek különböző alvási igénnyel rendelkezik, van akinek nyolc, de van, akinek tizenegy órára van szüksége ahhoz, hogy frissen és kipihenten ébredjen – állítja Robert Rosenberg, amerikai alvásszakértő orvos. Ha a szülő tisztában van ezzel, akkor már érdemes a tanévkezdés előtt is ehhez az alvásmennyiséghez szoktatni az iskoláskorú gyereket.
A korai lefekvést nem szabad hirtelen ráerőltetni az iskolakezdésre készülő diákokra: elég, ha minden nap csak 15 perccel előbbre hozzuk a villanyoltást.

Tilos a kései étkezés és a koffein
A nyár nem a kötöttségekeről szól, így sok szülő ilyenkor jóval engedékenyebb a lurkókkal: belefér egy-egy késő esti tévézés pizzával és kólával is akár. Ezeket a bűnös élvezeteket kell egyre inkább elfelejteni szeptemberhez közeledve. Kerülni kell a koffeintartalmú italok fogyasztását az esti órákban, és a vacsorát is érdemes korábbi időpontra hozni a nyáron megszokottnál.

Száműzzük a kütyüket a hálószobából
Ma már kutatások is bizonyítják hogy az elektromos készülékeink túlzott használata alvászavarhoz is vezethet. A tévé, a számítógép és az okostelefonok képernyője is mind úgynevezett kék fényt bocsát ki, ami alaposan megzavarja az alvás és ébrenlét ritmusát. Kísérletek bizonyítják, hogy aki a lefekvés előtti óráit nem valamiylen képernyő előtt tölti sokkal könynebben alszik el, és frissebben is ébred. Ezért fontos, hogy a nappal használt készülékeinket este már ne használjuk intenzíven, sőt a legbiztosabb megoldás, ha egyenesen száműzzük őket a hálószobából.

A lefekvés előtti percek váljanak napi rutinná
Legyen az a fogmosás, az olvasás vagy rajzolás, a lényeg, hogy a gyerek lefekvés előtti percei megszokottá váljanak, legyen ideje "felkészülni" a pihenésre, és kellőképp ellazuljon a nap végére.
Ha a szülő azt veszi észre, hogy a gyerek délután is sokat alszik, az azt jelenti, hogy nem piheni ki magát megfelelően éjjel. Ezért kell figyelni arra, hogy a délutáni szúnyókálás rövid legyen, és a gyerek csak estére váljon igazán álmossá.

A szülő mutasson jó példát
Mindezek a szokások és szabályok persze mit sem érnek, ha a gyerek épp ezeknek az ellenkezőjét látja a szülőktől. Kutatások szerint azok a diákok, akik otthon azt látják, hogy szüleik maguk is ügyelnek a saját életritmusukra, jobban teljesítenek az iskolában, és maguk is könnyebben alkalmazkodnak az otthoni szabályokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.