Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Július 13. 17:27, szerda | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Hozzá nem értés, vagy bűnös szándék okozta a csornai napelemgyár kudarcát?

Hozzá nem értés, vagy bűnös szándék okozta a csornai napelemgyár kudarcát?

Sajtótájékoztatot tartott Csornán a parlamentben a minisztert a napelemgyár dolgozóinak hónapok óta ki nem fizetett béréről kérdező országgyűlési képviselő.

Az Inforábaközön többször foglalkoztunk a hányatott sorsú csornai nepelemgyár építésével s működésével.Legutóbb azzal került be a hírekbe a cég,hogy hónapok óta nem fizeti ki a dolgozóinak járó munkabért.

Ma délelőtt a napelemgyár előtt Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke, országgyűlési képviselő (DK) és Szabó Zoltán megyei önkormányzati képviselő (DK) tartottak sajtótájékoztatót.

Kordás László elmondta, hogy azonnali kérdést intézett Palkovics László miniszterhez az 54 dolgozó hónapok óta ki nem fizetett bére miatt. Most, hogy az infláció az egeket ostromolja, a megtakarításokkal nem rendelkező dolgozók megélhetése egyre reménytelenebb. Ezt egy európai országban nem lehet megtenni az alkalmazottakkal. Követelik, hogy a cég, vagy az állami bérgarancia alap haladéktalanul fizesse ki a dolgozók elmaradt bérét, valamint hozzák nyilvánosságra az OLAF és a magyar ügyészség nyomozásának eredményeit, amit a gyár építésével kapcsolatban végeztek. Itt legalább 20 milliárd forint közpénz ismeretlen sorsáról van szó.

Szabó Zoltán elmondta, hogy Csornán és környékén mindenki reménykedve várta a bejelentett munkahelyteremtő beruházást. Viszont már az építés során is történtek megmagyarázhatatlan dolgok, és a működés is csak csalódást keltett. Ami a csornai napelemgyárban történik, az csak úgy történhetett meg, hogy valakik nam értenek ahhoz, amit csinálnak, vagy eleve bűnös szándékkal fogtak hozzá. Különösen érthetetlen ez akkor, amikor a világban az energia előállítása és ára az egyik legfontosabb kérdés. Ebben a napelemgyárban pedig sem megrendelés, sem termelés, sem érdemi árbevétel nincs.

A továbbiakban Kordás László országgyűlési képviselő parlamentben elmondott azonnali kérdését és a miniszternek adott viszontválaszát ismertetjük.

Miniszter úr, önök nem győzik hangoztatni, milyen nehéz idők jönnek inflációval, növekvő adókkal, zuhanó forinttal, recesszióval. Egy példán keresztül szeretném megmutatni, hogy a dolgozók számára a helyzetet elsősorban önök teszik nehézzé.
Közös sikerről és magyar büszkeségről beszélt Áder János 2014-ben, a csornai napelemgyár alapkő-letételénél, ám ehelyett szégyen és szűnni nem akaró botránysorozat lett belőle. A 15 milliárdosra tervezett projekt 2015 végére ígért beruházásból az épület is másfél éves csúszással készült, el, és 2018-ban még mindig üresen állt. A termelés 2020-ban indult meg, milliárdos veszteséggel. Közben az OLAF vizsgálatot indított, a kormány pedig államosította a céget részben tulajdonló Kartonpack Rt-t. Hiába érdeklődtek sokan, mi lett a beruházásra kapott közpénzzel, az ügyészség által nagy nehezen elrendelt nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták. Hat éve szabálytalansági vizsgálat is indult, ez csak a minap zárult le, de jogerőre még nem emelkedett.
Minden a szokásos módon zajlik tehát: a támogatás elveszti közpénz jellegét, az árát pedig a dolgozók fizetik. Őket ugyanis állásidőre küldték, mert a gyártás leállt, és a bérüket négy hónapja nem folyósítják. Más munkát így nem tudnak keresni, megélniük viszont nincs miből. Ennyit a munkaalapú társadalomról.
Miniszter úr, a leállás kockázata nem hárítható a dolgozókra. Most már 4 hónapja nem kaptak fizetést amit a munkaügyi ellenőrzés és a kormány tétlenül néz. Ezt így hogy? Hogyan kívánják tehát a csornai dolgozók munkabérhez való jogát érvényesíteni?

Válaszában Palkovics László miniszter munkaügyi ellenőrzést ígért az ügyben.

A viszontválaszában Kordás László képviselő a következőket mondta még el:

Miniszter úr, senkinek nem újság, hogy önök lopják a közpénzt csakúgy, mint az európai uniós támogatásokat. Ez is gyalázat, de ettől sem a magyar, sem az uniós költségvetés nem hal éhen. A dolgozók azonban igen, ha az ő bérüket lopják el, és így 4 hónapig fizetés nélkül maradnak, új állást keresni nem tudnak, az önök által egyébként is példátlanul szűkmarkúan mért álláskeresési támogatásra nem jogosultak, és most még az önök brutális megszorító csomagját is el kell szenvedniük. A remény hal meg utoljára, valahol belül tehát még mindig remélem, hogy ennek terhét talán mégsem veszik magukra. Az államosított Kartonpackon keresztül a csornai napelemgyárnak az állam résztulajdonosa. Lehet, hogy időközben a részüket eladták, és így a jogi kötelezettségtől megszabadultak, ám akkor is erkölcsi kötelességük a dolgozók elmaradt bérét kifizetni, és annak költségeit a cégen utólag behajtani.

Címkék: napelemgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei