Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2017. Július 07. 07:25, péntek | Életmód
Forrás: mti

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Még az első közösségbe kerülés előtt, optimális esetben tizenöt és tizennyolc hónapos korban érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást.

A vakcina még nem része a kötelező oltási rendnek, ám több önkormányzat már ingyenessé tette - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Július második hetéig kell beadatni a gyermekeknek az első, bárányhimlő elleni védőoltást, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a védettség - nyilatkozta Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász.

Évente 35-40 ezer gyermek kapja el Magyarországon a betegséget, amely az esetek egy részében súlyos szövődményekkel jár, a statisztikák szerint ez a betegek 2-6 százalékánál fordul elő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének régi kezdeményezése, hogy a bárányhimlő elleni oltást is beemeljék a kötelező oltások rendjébe. Hódmezővásárhelyen például az önkormányzat már ingyenessé tette a vakcinát, ami a betegszámokban jelentős visszaesést hozott, de Kaposvár és Eger is már minimum részben finanszírozza a vakcinát. Költséghatékonysági elemzések szerint évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe - írja a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 31. 13:49, kedd | Életmód

Michael Jackson unokaöccse játssza a címszerepet a Michael című életrajzi filmben

Michael Jackson legendás amerikai popénekes unokaöccse, Jaafar Jackson játssza a Michael című életrajzi film címszerepét - számolt be róla a Variety.com filmes szaklap.

2023. Január 31. 10:35, kedd | Életmód

Keveseknek minden, sokaknak semmi sem jut

A TÁRKI felmérése szerint a társadalmi mobilitás szinte halott Magyarországon.

2023. Január 30. 11:38, hétfő | Életmód

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

A vadon élő méhek világállományának csökkenése drámai módon érte el a házi méheket is

2023. Január 24. 06:33, kedd | Életmód

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön - tájékoztatta a kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-t.