Városlista
2020. november 29, vasárnap - Taksony

Hírek

2016. Január 02. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Idén is kiemelt ügy lesz a Közel-Kelet helyzete

Idén is kiemelt ügy lesz a Közel-Kelet helyzete

Szakértők szerint a Közel-Kelet problémája 2016-ban is kiemelt biztonságpolitikai kérdést jelent majd.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja és Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense is arról beszélt, kulcskérdés, hogy az év során mennyire sikerül stabilizálni Szíriát, illetve Irakot, s ettől is függ majd, hogyan alakul a migrációs nyomás.

Tálas Péter úgy vélte, hogy az iráni atomkérdésben olyan megoldást született, amely hosszú távon rendezheti ezt a problémát, a többi biztonságpolitikai kérdésben viszont bizonytalanok a szakértők. Az NKE dékánja 2016-ban több területen is inkább kontinuitásra számít. Példaként emelte ki az ukrán helyzetet, valamint a kurdisztáni problémát is. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az iraki kurdok még nagyobb autonómiára tesznek szert az év során, azt azonban nem gondolja, hogy létrejöhetne egy önálló kurd állam.

Arról is beszélt, nem hiszi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet sikerül megsemmisíteni az év során. Mint mondta: bár van egy közös elhatározás, hogy meg kell fékezni a terrorszervezetet, arról nemzetközi szinten is vita van, hogy ehhez elégséges-e a bombázás, vagy szárazföldi csapatok is szükségesek. Tálas Péter szerint ha sikerülne is valamennyire megrendíteni az Iszlám Államot, még huzamosabb időn keresztül számolni kell a terrorszervezettel.

Tálas Péter a 2016-os év kiemelt fontosságú eseményei között nevezte meg az olimpiát és az amerikai elnökválasztást. Ezek mellett egy esetleges gazdasági válság rendezheti át a nemzetközi erőviszonyokat az év során - véli az NKE dékánja.

Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense is egyetértett azzal, hogy a világgazdaság alakulása meghatározza az év eseményeit, az viszont bizonytalan, hogy milyen fegyveres konfliktusok robbannak ki idén a világban. Emellett az amerikai-orosz viszonyt, valamint ő is a közel-keleti konfliktust s a menekültkérdés alakulását emelte ki.

A Corvinus Egyetem szakértője szerint az új év kérdése, milyen módon sikerül visszaállítani az államiságot Szíriában, illetve Irakban, milyen jövőképet tudnak felmutatni az onnan jövő menekülteknek. Csicsmann László ezzel együtt nem számít arra, hogy ebben az évben megszűnne az Európát érintő migrációs hullám.

Címkék: közel-kelet

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 29. 08:00, vasárnap | Külföld

Az osztrákok több mint fele kész részt venni az országos tesztelésen

Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni abban a jövő héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben, amelynek célja,

2020. November 29. 05:00, vasárnap | Külföld

Továbbra is csökken az új fertőzések napi száma Csehországban

Csehországban továbbra is csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések napi száma.

2020. November 28. 17:00, szombat | Külföld

Harmadik hete csökken a koronavírus terjedése Spanyolországban

Spanyolországban harmadik hete csökken a koronavírus terjedése; az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely a hónap elején még 525 volt, pénteken 307-re csökkent.

2020. November 28. 14:01, szombat | Külföld

Újra kinyithatnak a kereskedelmi egységek Belgiumban

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért hétfőtől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak