Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 04. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Csornai Rendőrkapitányság

Idén már két kerékpáros halt meg a Rábaköz útjain

Idén már két kerékpáros halt meg a Rábaköz útjain

Előzzük meg a kerékpáros és gyalogos baleseteket!

A húsvéti ünnepek nem csak a kellemes családi összejövetelek miatt emlékezetesek, hanem a közlekedési balesetek miatt is. Ebben nagy szerepe van a fokozott rendőri ellenőrzés ellenére az ittasan volán mögé ülő sofőröknek, illetve az ittas kerékpárosoknak, figyelmetlen gyalogosoknak. Már kis mennyiségben elfogyasztott alkohol is nagyban rontja az észlelési képességet, egy hirtelen fékezésnél, irányváltásnál a reakcióidőt meghosszabbítva döntő jelentősséggel bírhat.

Szeretnénk a gépjárművezetők figyelmét felhívni, hogy a húsvéti ünnepek alatt közlekedésüket megelőzően vagy annak során az alkoholfogyasztást mellőzzék, illetve kérjenek meg olyan személyt, aki a járművet alkoholtól mentesen vezetni tudja, és ehhez rendelkezik a szükséges feltételekkel, hogy húsvéti ünnepük problémamentesen, kellemesen teljen.

A közúti közlekedés résztvevői közül a legvédtelenebbek a gyalogosok és a kerékpárosok, mivel számukra nem nyújtanak védelmet beépített passzív biztonsági eszközök, a jármű karosszériája. A balesetek megelőzése érdekében, az alábbi előírások betartására hívjuk fel szíves figyelmüket a közúti közlekedésük során:

A kerékpárosok esetében a kedvezőbb szabályozás miatt ugyan kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása után is lehet a közúton kerékpározni, de ha kerékpárral indulunk útnak, az elfogyasztott alkohol mennyiségre és a KRESZ szabályok betartására fokozottan ügyelnünk kell. Amennyiben a kerékpár biztonságos vezetésére a kerékpáros képtelen, vagy súlyos kimenetelű baleset okozója, szabályszegést követ el.

A kerékpárosok egyik legnagyobb ellensége a láthatatlanság, amikor a többi közlekedő nem látja, nem észleli őket. Nem elég, ha a jármű látható, legyen a kerékpáros is az! A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel. Mindig figyeljünk a kerékpárunk előírásszerű felszerelésére, műszaki állapotára!

Sötétben, szürkületben, a gyalogosok szinte beleolvadnak a környezetükbe. Ezért lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Lakott területen kívül a gyalogosnak menetiránnyal szemben kell haladni az út szélén, hiszen így láthatja a közlekedő járműveket, és szükség esetén ki tud térni a veszély elől.

A KRESZ szabályok betartásával a közlekedési balesetek legtöbb esetben megelőzhetők!

Balesetmentes közlekedést kíván a Csorna Városi Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.