Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 26. 10:56, péntek | Belföld
Forrás: mti

Idén tovább csökkenhet a munkanélküliség

Idén tovább csökkenhet a munkanélküliség

Tovább folytatódhat a munkanélküliek arányának csökkenése idén, azonban a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban az idénymunka-lehetőségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat, éves átlagban 4,2 százalékos rátára számít.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint 2017-ben a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemű lehet, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb, a vállalatok folyamatosan keresik a szabad munkaerőt, viszont egyre lassabban találják azt meg vagy a regionális különbségek vagy a képzettségi problémák miatt.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte: kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bővülést mutat. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta - írta.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. A friss adatokból az is látszik, hogy az előző évhez képest 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.