Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Május 15. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Igazolni kell, ha valaki önhibáján kívül késik a bevallással

Igazolni kell, ha valaki önhibáján kívül késik a bevallással

Mit ellenőrizzünk?

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határideje május 20. A nyomtatvány kitöltéséhez a munkáltatónak, kifizetőnek 2015. január 31-ig kellett igazolást kiállítani és a magánszemélynek átadni. Évről évre érkeznek azonban a NAV-hoz olyan adózói jelzések, amelyek szerint a munkáltatók, kifizetők nem adták ki a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolásokat, így az érintettek nem tudják elkészíteni az adóbevallásukat.

A bevallási határidő előtt fontos mielőbb ellenőrizni, hogy rendelkezésre állnak-e a kitöltéshez szükséges bizonylatok, igazolások. Ha valamelyik igazolás hiányzik, vagy az igazolást megkapta ugyan, azonban annak tartalmával nem ért egyet, először a munkáltatóval, kifizetővel célszerű felvenni a kapcsolatot az igazolás pótlása vagy az igazoláson feltüntetett adatok javítása érdekében.

Az egyeztetés eredménytelensége esetén érdemes a rendelkezésére álló dokumentumokkal (például munkaszerződés, vagy egyéb, a kifizetést megalapozó szerződés másolata, ezek hiányában a munkáltató, kifizető azonosítására alkalmas adatok) felkeresni a NAV – lehetőség szerint a munkáltató, kifizető székhelye szerint illetékes – ügyfélszolgálatát.

Ha a munkáltató, kifizető nem adta ki az igazolást, a magánszemélynek – kivéve az egyéni vállalkozót és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyt – lehetősége van a bevallás benyújtására előírt határidőn belül (2015. május 20-ig) bejelentést tenni a NAV illetékes adóigazgatóságához arról, hogy az szja-bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére és ezért bevallását előreláthatóan nem tudja határidőben benyújtani.

Ebben az esetben 2015. november 20-ig a NAV nem szab ki mulasztási bírságot, de fontos, hogy az adózó az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül bevallását benyújtsa és ezzel egyidejűleg a igazolási kérelmét előterjessze. A bejelentés beérkezését követően a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján intézkedik.

Ha egy magánszemélynek 2014-ben több munkáltatótól, kifizetőtől is származott jövedelme, és az összesített igazolást nem kapta meg mindegyiktől, akkor a rendelkezésére álló iratok, igazolások birtokában is elkészítheti bevallását, de a hiányzó dokumentumok beszerzését követően a benyújtott bevallást önellenőrzéssel helyesbítenie kell.

Amennyiben más okból (például kórházi kezelés alatt áll) nem tudja az adózó a bevallását határidőre elkészíteni, az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell az adóbevallást benyújtani, és ezzel egyidejűleg kell a késedelem igazolására vonatkozó igazolási kérelmet előterjeszteni.

Címkék: bavallás, határidő, NAV, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.