Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2021. Január 30. 20:22, szombat | PR
Forrás: (x)

Így lehetnek sokáig élesek a késeid

Így lehetnek sokáig élesek a késeid

Próbáltál már életlen késsel elvágni egy paradicsomot? Nagyon sokan hiszik azt, hogy a kés tompasága csak kemény, nehezen vágható alapanyagok esetében okozhat gondot, de ez távolról sem igaz.

Legalább ennyire nehéz egy életlen késsel felvágni valamit, ami nagyon puha – például egy paradicsom. Ha próbáltad már, te is tudod: egyre jobban benyomódik, és előbb loccsan szét, minthogy a kés be tudna hatolni – nem túl hatékony módja az étel előkészítésének, ugye?

Persze a paradicsom csak egy példa, millió módon nehezítik meg az életedet az életlen bicskák vagy konyhakések. Akár túrázol, kempingezel, akár a konyhában végzed a mindennapi tevékenységeket, egy jó éles kés felbecsülhetetlen. De mit tehetsz azért, hogy sokáig megmaradjon a kés éle?

Így lehet kiváló a késed

Ha azt hiszed, törvényszerű, hogy egy éles kés hamar tompává válik, van egy rossz hírünk: eddig rossz minőségű késeid voltak. Egy színvonalas Morakniv kés nem fog 2-3 használat után eltompulni, a késélező garantáltan sokáig maradhat a fiókban. Szerencsére ez könnyen orvosolható, csupán megfelelő minőségű késeket kell vásárolnod. Persze ez valamivel nagyobb beruházás, de az eredményt látva biztos, hogy úgy érzed majd, megtérült.

Mindemellett Te is tehetsz azért, hogy a késeid ne tompuljanak, csorbuljanak ki gyakran. Maga a kés minősége egy jó alap, de nem minden. Nagyon sokszor az élproblémák a nem rendeltetésszerű használattal indulnak, vagyis egyértelműen felhasználói hiba, ha egy kés teljesítménye romlik.

A kést arra használd, amire való, és itt nem csak arra gondolunk, hogy jövőre lehetőleg ne a konyhakéssel faragd be a talpba a karácsonyfát. Ha filézőkés, filézz vele, a húsvágó késsel vágd a húst, a zöldségessel vágj zöldséget, és így tovább. A bicska kicsit univerzálisabb, de az teljesen más jellegű, más kialakítású penge, így ellenállóbb, többet bír.

Néha a legjobb kést is élezni kell

Mindemellett jó, ha tudod, hogy a legjobb minőségű késeket is kell időnként élezni – de az persze nem mindegy, hogy mit jelent az „időnként”. Ha hetente elő kell venned az élezőt, vagy a kés rossz, vagy valamit rosszul csinálsz. De ha csak néhány havonta tapasztalod azt, hogy mintha nem a megszokott csúcsteljesítményt kapnád, az teljesen normális.

A képlet tehát egyszerű: minden, konyhában végzett tevékenységhez legyen külön késed, a kempingezéshez legyen egy jó bicskád, és használj mindent rendeltetésszerűen. Ha ezt betartod, nem fogsz gyakran tompa késsel találkozni.

A fotó forrása:
Nor Gal / Shutterstock.com

Címkék: élezés, bicska, kés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 14:37, csütörtök | PR

Miért erősebb a lengyel zloty, mint a forint?

Az utóbbi egy évben kisebb mértékben, hosszabb távon azonban mellbevágóan erőseb volt a lengyel és a cseh fizetőeszköz, mint a magyar.

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Február 02. 16:27, kedd | PR

Egyre népszerűbb a koffeinmentes kávé – mutatjuk, hogy miért

Az egyik legnépszerűbb ital a világon, a kávé. Emberek milliói ébrednek a frissen lefőtt kávé illatára és ezek az emberek el sem tudják képzelni a reggeleket e nélkül a fekete, napindító ital nélkül.

2021. Február 02. 09:27, kedd | PR

A len és a pamutvászon népszerűsége töretlen

A textilipar is felvirágzóban van, hiszen egyre többféle anyag kerül a piacra. Ezek az anyagok a modern kor követelményeinek is megfelelnek, hiszen nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat.