Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 02. 07:19, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - A németek többsége aggódik a menekülthullám miatt

Illegális bevándorlás - A németek többsége aggódik a menekülthullám miatt

Németországban a lakosság többsége aggódik a menekülthullám miatt, és támogatja a kormány menekültügyi reformjavaslatait. Felmérés szerint Angela Merkel kancellár támogatottsága is tovább csökkent.

Az ARD országos közszolgálati televízió késő esti híradójában ismertetett reprezentatív felmérés szerint a lakosság 51 százaléka aggódik, 47 százaléka nem aggódik a menekülthullám miatt.

Az adatok fordulatot jeleznek. Egy hónappal korábban az ARD DeutschlandtTrend című kutatásában megkérdezettek nagy többsége, 59 százaléka még arról számolt be, hogy nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és csak 38 százalék volt az aggódók aránya.

Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább süllyedt, a tevékenységével elégedettek aránya 54 százalékos. Szeptember elején ez az arány még 63 százalék volt, ami 4 százalékpontos csökkenés augusztus elejéhez képest.

A hagyományosan rendkívül népszerű kancellár támogatottsága így az európai menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában - augusztusban és szeptemberben - jelentősen, összesen 13 százalékponttal csökkent.

A menedékkérők beáramlásának korlátozását erélyesen sürgető bajor miniszterelnök, Horst Seehofer munkájával elégedettek aránya viszont egy hónap alatt 11 százalékponttal növekedett, 39 százalékra.

Ugyanakkor a lakosság többsége támogatja a kormány menekültügyi reformcsomagjának legfőbb elemeit. Albánia, Koszovó és Montenegró biztonságos származási országgá minősítésével 80 százalék ért egyet, a menedékkérők készpénzes juttatásainak csökkentését, illetve természetbeni juttatásaik növelését 71 százalék támogatja, és 79 százalék üdvözli a várhatóan hosszú ideig Németországban maradó menedékkérők munkaerő-piaci esélyeinek javítását szolgáló intézkedéseket.

A menekültügyi csomagról csütörtökön kezdett tárgyalni a törvényhozás. A lakosság túlnyomó többsége szerint egy további jogszabályt is ki kellene dolgozni: 77 százalék üdvözölne egy törvényt, amely rögzítené, hogy a menekülteknek el kell fogadniuk a német alapértékeket.

A németek 59 százaléka nem tart attól, hogy a menekültek veszélybe sodorhatják a németországi jólétet, és 58 százalék úgy véli, hogy a menekültek megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.

A németek relatív többsége, 47 százaléka szerint a menekültek gazdagítják a németországi mindennapokat.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1001 embert kérdeztek meg szeptember 28. és szeptember 30. között. A felmérést az Infratest-dimap kutatóintézet végezte el, amely 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.