Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 18. 09:55, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI -fotó:hirado.hu

Illegális bevándorlás: Európa háborúban áll, Angela Merkelnek le kell mondania

Illegális bevándorlás: Európa háborúban áll, Angela Merkelnek le kell mondania

Földi László volt titkosszolgálati vezető szerint a bevándorlás kérdésének kezeléséhez először is ki kellene mondani, hogy Európa háborúban áll, Angela Merkel német kancellárnak pedig le kellene mondania.

Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a Kossuth Rádió Európai idő című vasárnapi műsorában hangsúlyozta: a háború alatt nem azt érti, hogy lőni kell, de "Európát meg kell védeni, mert Európát megtámadták", egy válsághelyzetben pedig "egészen más rendtartást kell kialakítani".

Földi László egyértelműnek nevezte, hogy Európa jelenlegi vezetője Angela Merkel német kancellár teljesen alkalmas a kontinens vezetésére, de azt kérdezte - "mikor nyert meg háborút egy nő?". Szerinte ilyen helyzetekben, mint a mostani, lehetőleg érzelmektől mentes, kristálytiszta logikájú válaszokat kell adni.

A titkosszolgálati szakértő úgy látja, Angela Merkel ma gátja egy egységes, "a védelem logikája" szerinti koncepció kialakításának, ezért le kellene mondania, hogy megvédje Németországot és Európát.

A műsor másik vendége, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy fogalmazott: "nagy baj, ha háború van, mert az Európai Uniónak nincs hadserege, nincs felkészülve erre a helyzetre".

A német kancellár lemondását szorgalmazó véleményre úgy reagált, hogy ő nem menne el eddig, mert nem látja, ki jönne Angela Merkel után, ki léphetne a helyére.

Földi László és Kovács István egyetértett abban, hogy Európa külső határainak megvédése nélkül nem lehet megfékezni a jelenlegi krízist.

A migránsok hazaküldésének várható nehézségeit is hasonlóan látják a szakértők. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi uniós előírások nem tudják betölteni a funkciójukat, mint fogalmazott, a mai jogszabályok "rengeteg jogot garantálnak a migránsoknak, és nagyon kevés jogot az államnak". Földi László ehhez azt tette hozzá, hogy a kiutasítás radikalizálódással járhat majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.