Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2017. Október 19. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Illegálisan szállították a líbiai gázt Olaszországba

Illegálisan szállították a líbiai gázt Olaszországba

Illegális nemzetközi földgázkereskedelmet lepleztek le Líbia és Olaszország között: a csempészek engedéllyel nem rendelkező hajókkal szállították a líbiai gázt Szicíliába, majd onnan eladták az olasz és európai piacra

- közölte a cataniai ügyészség szerdán. Három személyt őrizetbe vettek, hárman házi őrizetben vannak, további hármat még köröznek: olasz, máltai és líbiai állampolgárokról van szó. Az őrizetbe vett emberek között van az olaszországi székhelyű MaxCom kőolaj- és gázszolgáltató vállalat elnöke, valamint a maffia szicíliai bűnszervezet egyik embere is.

A szicíliai ügyészség sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a Dirty Oil (Piszkos Olaj) fedőnevű vizsgálat az ENI olasz energiavállalat feljelentése alapján indult. 2015 és 2016 között harminc illegális gázszállítmány érkezett Líbiából, ez több mint 80 millió kilogramm gázolajnak felel meg, amellyel a szervezett mintegy 30 millió euró bevételre tett szert.

Az ügyészség hangsúlyozta, hogy a Líbia és Olaszország közötti gázcsempészet jól szervezetten működött. A gázt líbiai fegyveresek lopták el a líbiai nemzeti gázvállalat Tripolitól 40 kilométerre nyugatra, Závjában található gázfinomítójából. A fegyveresek az ismert líbiai bűnöző, a jelenleg drogkereskedelemért líbiai börtönben ülő Ben Khalifa szervezetének tagai.

A földgázt Líbiából a hatóságok tudta nélkül, a tengeri kereskedelmi útvonalak megkerülésével szállították szicíliai és más olaszországi finomítókba. A hajók egy része halászhajónak álcázott tankhajó volt, és előfordult, hogy először Líbiából Máltára érkeztek meg, majd innen kisebb hajókkal osztották szét a gázt az olaszországi finomítók között.

A gázt egy máltai cég értékesítette az olasz és az európai piacon, mindenekelőtt Franciaországban és Spanyolországban. Olaszországban a csempészgázt állami üzemanyag-állomásokon is árulták. A vizsgálatot vezető Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész hatalmas üzletnek nevezte az illegális gázkereskedelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 09:09, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 543,3 millió, a halálos áldozatoké 6,328 millió a világon

A világon 543 311 053 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 328 520 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni