Városlista
2022. december 1, csütörtök - Elza

Hírek

2014. Július 24. 06:00, csütörtök | Belföld

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Mekkora összegig lehet illetékmentesen örökölni a bankban lévő pénzt? Illetve mekkora az illetéke egy öröklött üzlethelyiségnek? Ezekre keresi a választ egy érdeklődő. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Végrendelet esetén, ha nem egyenesági rokon(unoka) örököl
egy üzlethelyiséget, akkor kell-e fizetni utána illetéket, és hány %-ot? A másik kérdésem, ha a szülő halála esetén a gyerekek bankban lévő pénzt örökölnek, akkor mekkora összegig illetékmentes?
A válasz nagyon köszönöm.

2014. 06. 13.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nem írta, hogy az örökhagyó milyen módon- egy gazdasági társaságon keresztül, vagy mint magánszemély - tulajdonosa az üzlethelyiségnek, de az öröklési illeték általános mértéke a nem egyenesági rokonok közötti öröklés esetén az egy-egy örökösnek juttatott örökség tiszta értéke után 18%, míg a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési illeték mértéke 9 %. Egyéni vállalkozó kizárólag üzleti célt szolgáló vállalkozói vagyonának öröklése esetén az unoka az általa megszerzett vállalkozói vagyon forgalmi értékéből illetékalap kedvezményre jogosult.
Ezzel szemben a bankban tartott pénzt az egyenesági rokonok értékhatártól függetlenül illetékmentesen öröklik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:41, csütörtök | Belföld

Letartóztatásban a férfi, aki baltával fenyegette a rendőröket

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mindenben egyetértett a nyomozó ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával.

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.

2022. December 01. 12:00, csütörtök | Belföld

Ízirájder öcsém! Avagy az M1-esen robogózott egy jóember

Aztán fel is ült, hogy a leállósávban veszélyeztesse az életét.

2022. December 01. 09:09, csütörtök | Belföld

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Ha hétfőn sem indul újra a dunai finomító, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop (legalábbis jelenlegi formájában) nem éli meg a karácsonyt - írja a Világgazdaság.