Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 24. 06:00, csütörtök | Belföld

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Illetékek örökléskor – mikor nincs?

Mekkora összegig lehet illetékmentesen örökölni a bankban lévő pénzt? Illetve mekkora az illetéke egy öröklött üzlethelyiségnek? Ezekre keresi a választ egy érdeklődő. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Végrendelet esetén, ha nem egyenesági rokon(unoka) örököl
egy üzlethelyiséget, akkor kell-e fizetni utána illetéket, és hány %-ot? A másik kérdésem, ha a szülő halála esetén a gyerekek bankban lévő pénzt örökölnek, akkor mekkora összegig illetékmentes?
A válasz nagyon köszönöm.

2014. 06. 13.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nem írta, hogy az örökhagyó milyen módon- egy gazdasági társaságon keresztül, vagy mint magánszemély - tulajdonosa az üzlethelyiségnek, de az öröklési illeték általános mértéke a nem egyenesági rokonok közötti öröklés esetén az egy-egy örökösnek juttatott örökség tiszta értéke után 18%, míg a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési illeték mértéke 9 %. Egyéni vállalkozó kizárólag üzleti célt szolgáló vállalkozói vagyonának öröklése esetén az unoka az általa megszerzett vállalkozói vagyon forgalmi értékéből illetékalap kedvezményre jogosult.
Ezzel szemben a bankban tartott pénzt az egyenesági rokonok értékhatártól függetlenül illetékmentesen öröklik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.