Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2011. November 28. 07:25, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

IMF mentőcsomag Olaszországnak?

IMF mentőcsomag Olaszországnak?

Olasz lapértesülés szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 600 milliárd eurós nagyságrendig terjedő hitelcsomagot készít elő Olaszországnak arra az esetre, ha a dél-európai ország adósságválsága tovább súlyosbodna.

A La Stampa című olasz napilap a valutaalap konkrétan meg nem nevezett vezetőire hivatkozva azt írta vasárnap, hogy az IMF 400 és 600 milliárd euró közötti összegű hitelcsomagot állít össze, ami lehetővé tenné az olasz kormánynak, hogy a következő 12-18 hónap során végrehajtsa a költségvetési megszorításokat és a gazdasági növekedést erősítő gazdasági reformokat úgy, hogy közben ne kelljen elsősorban az államadósság refinanszírozásának problémájára összpontosítania figyelmét.

A Mario Monti vezette szakértői kormányt és Olaszországot másfél évre lélegzethez juttató kölcsönt 4-5 százalékos kamattal folyósítaná az IMF, ami jóval kedvezőbb a nemzetközi pénzpiacok által kínált lehetőségeknél, ugyanis a két- és ötéves futamidejű olasz államkötvényeket jelenleg már csak 7 százalékot meghaladó hozammal tudják értékesíteni. A 600 milliárd euró azonban meghaladja a valutaalap hitelezési képességét, amely 400 milliárd euró körül mozog.

Ha az olasz mentőcsomag a 400 milliárdnál nagyobb összegű lesz, a valutaalapnak vagy újabb SDR-kibocsátással kell előteremtenie a hiányzó összeget, vagy az Európai Központi Bank együttműködését igényli. Elméletileg az IMF 45,5 milliárd eurót tud Olaszország rendelkezésére bocsátani hat havi időtartamra anélkül, hogy Róma végigjárná azt a hosszú és kemény procedúrát, amelyen az eurózóna másik három bajba jutott tagállama, Görögország, Írország és Portugália ment keresztül az EU-IMF-mentőcsomagért és a hitelrészletek folyósításának fejében.

December és április vége között Olaszországnak mintegy 185 milliárd euró értékben járnak le államkötvényei. Az Európai Központi Bank tavaly május óta rendszeresen vásárolja az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő euróövezeti országok kötvényeit, így az utóbbi hetekben intenzíven vásárolt olasz állampapírokat. Németország viszont rossz szemmel nézi és ellenzi az EKB ilyen típusú szerepvállalását.

A Bundesbank elnöke szerint Olaszország „saját erőből is képes megoldani problémáit”, mivel távolról sem aknázta még ki növekedési potenciálját. Jens Weidmann is elismeri azonban, hogy Olaszország kockázatos tömegű adósságot halmozott fel.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 16:07, péntek | Külföld

Levonulóban a megbetegedési hullám Oroszországban

Csökkenőben van az új típusú koronavírus okozta megbetegedési hullám Oroszországban - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter pénteken egy moszkvai tanácskozáson.

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

2021. December 03. 06:00, péntek | Külföld

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban - jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről