Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 25. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szuperinfó

Influenza – 5 tipp a gyors felépüléshez

Influenza – 5 tipp a gyors felépüléshez

Magától nem gyógyul meg.

Sajnos a napokban egyre többen jelennek meg az orvosnál influenza tünetekkel, sőt már egyes kórházakban látogatási tilalom lépett érvénybe. Az influenza sok kellemetlen tünetet produkál a láztól a torokfájáson át a köhögésig, és akkor még nem beszéltünk a jellegzetes végtagfájdalmakról és a gyengeségről.

Első és legfontosabb amivel jó ha tisztában vagyunk, hogy az influenzára nem megoldás az antibiotikum. Az antibiotikumok kizárólag a bakteriális fertőzések ellen hatnak, az influenzát viszont vírus okozza. Ha az influenza szövődménnyel (arcüreggyulladás, tüdőgyulladás stb) jár, abban az esetben indokolttá válik az antibiotikumos kezelés.

Mivel segíthetjük mi magunk elő a gyorsabb gyógyulást?

Ágynyugalom
Az influenza nem az a betegség, amit lábon kihordunk, és közben dolgozunk. Ha már elkaptunk a vírust, akkor a gyógyulási folyamatot segítsük azzal elő, hogy ha a szervezetünk jelzi, hogy pihenésre vágyik, akkor tartsuk is be. A pihenéssel szervezetünknek segítünk a kórokozókkal szembeni küzdelemben, illetve segíti az immunrendszerünk megfelelő működését.

Folyadék – Folyadék - Folyadék
Még ha nincs is étvágyunk, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre figyeljünk! Nem árt, ha tudjuk, hogy a legjobb köptetővel sem érünk el eredményt, ha nem iszunk elég folyadékot. Folyadékfogyasztás által hidratáljuk a nyálkahártyát, csökkentjük a szemszárazságot, és enyhítjük a többi influenzás tünetet. Részesítsük előnyben a gyógyteákat, melyeket mézzel ízesíthetjük, a gyümölcsleveket, ásványvizet. Ugye emlékszünk, hogy nagyanyáink ilyen esetben mindig a húslevesüket kínálgatták? Nem véletlenül. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a leves enyhíti a megfázásos panaszokat, de egy biztos, pótolja az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat.

Párologtassunk, inhaláljunk
Az inhalálás, gőzölés, párologtatás esetén a nedves levegő belégzése a száraz, irritáló köhögésen és a kaparó torokfájáson is képes enyhíteni. Az inhalálás hatékonyságának fokozására adjunk a vízhez néhány csepp eukaliptuszolajat vagy kamillavirágot. Az arc- és homloküreg-gyulladás is gyorsabban gyógyul, ha kiegészítő kezelésként kamillával inhalálunk. Inhalálás: forró – de nem lobogó – vízzel teli edénybe cseppentsünk 5-8 csepp eukaliptuszolajat, csukjuk be a szemünket, terítsünk törülközőt a fejünkre, és öt-tíz percig inhaláljunk! Amennyiben a keveréket túl erősnek érezzük, hagyjuk a vizet hűlni pár percig!

Gargarizáljunk
Torokfájás esetén 2-3 dl meleg vízhez keverjünk egy teáskanál tengeri sót, és gargarizáljunk vele. A sós oldat enyhíti a fájdalmat, és fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Citrusfélék
Köztudottan a citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, és tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánssal. A C -vitamin kitűnő immunerősítő.

Jellemzően néhány nap alatt pihenéssel, bőséges folyadékfogyasztással, vitaminbevitellel különösebb beavatkozás nélkül is meggyógyulunk. Amennyiben a panaszok súlyosbodnak, magas láz, homlok-, fül, arctájéki fájdalom, esetleg köhögésnél mellkasi fájdalom jelentkezik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

További hasznos részletek a múlt heti Szuperinfó Egészség-életmód mellékletében, amit elektronikus formában a linkre kattintva is elolvashatsz.

Címkék: influenza, láz, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!