Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét a Kúria elé kerülnek a devizaügyek

Ismét a Kúria elé kerülnek a devizaügyek

Két új dokumentumot nyújt be a Kúria elé a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a devizahitelek ügyében. Ifjabb Lomnici Zoltán, a szervezet jogi szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy álláspontjuk szerint a sajtóban már bemutatott iratok azt igazolják, hogy a devizaalapú kölcsönök mögött valójában nem volt devizafedezet.

A társadalmi szervezet azt várja, hogy a bírák módosítsák decemberi jogegységi határozatukat, a nyitott kérdéseket pedig mielőbb zárják le. Az Alkotmánybíróság ugyancsak a mai napon a kormány indítványára megkezdi a devizahitel-szerződések alapjogi vizsgálatát.

Ifjabb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek arra a hírére is reagált, amely szerint tömegesen lehetnek érvénytelenek azok az autóhitel-szerződések, amelyeket 2010 előtt a bankok helyett a kereskedők írtak alá. Mint mondta, nem véletlen, hogy törvény szabályozta, milyen feltételek mellett járhatott el egy autókereskedő a pénzintézet nevében egy hitelszerződés aláírásakor. Az alkotmányjogász szerint a szerződéseket egyenként kell megvizsgálni, és ha azokat szabálytalan módon kötötték meg, a pénzintézetek és a kereskedők felelőssége is felmerülhet.

A parlament léphet

Mint ismert, a Kúria Polgári Kollégiuma jogegységi határozatában még decemberben azt a döntést hozta, nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés. Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait. A határozatot Orbán Viktor miniszterelnök úgy értékelte: a Kúria a bankok oldalára állt.

A devizahitelek ügyében a kormány a Kúriától várt segítséget a jogalkalmazás terén, ez nem történt meg, így „elég valószínű”, hogy a parlamentnek kell lépnie, ahogy korábban háromszor már megtette – mondta Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője még január 6-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal