Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 27. 10:16, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Ismét álhírt cáfol a rendőrség

Ismét álhírt cáfol a rendőrség

Nem ütöttek el senkit a 85-ös főúton, így aztán gázoló gépkocsit sem keresnek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja a http://www.index-hirek.me elnevezésű fake news oldalon megjelenteket!

A http://www.index-hirek.me/2019/12/konyorgom-segitsetek-megtalalni-azt-az.htmllinken található fake news minden valóságalapot nélkülöző álhír.

Ahttp://www.index-hirek.me nem azonos az index.hu országos hírportállal, a megtévesztés és a hihetőség kedvéért hasonlít az URL címe az Index hírportáléra.

A fenti linken leírt állítások valótlanok, 2019. december 25-én, valamint az azt megelőző időszakban nem történtszemélyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset a 85-ös számú főúton, továbbá nem veszítette életét közúti közlekedési balesetben senki a megye területén. Sem a Hegykő és Fertőszéplak közötti útszakaszon, sem máshol a megyeútjain nem történtek meg alinken leírt valótlan állítások, így értelemszerűen a rendőrség nem keresi a balesetet okozó személygépkocsit sem.

Kérjük a lakosságot, hogy ne higgyenek az ál-, illetve rémhíreket terjesztő oldalaknak, valamint ezeket ne osszák meg aközösségi oldalaikon.

Eddig tartott a rendőrség közleménye. December elején egyszer már kénytelen volt cáfolatot közzétenni a rendőrség egy gyorsan terjedő álhír miatt. Emiatt mi is újra közzétesszük az álhírekről szóló rövid tájékoztatónkat.

Az egyértelműen a felhasználók átverésére alapozó oldalból egyre több van a neten, ráadásul ezek egy része egyre komolyabb látogatottsággal rendelkezik. Megtalálható már van néhány lista a megtévesztő híroldalakról, közülük talán a legismertebb ahvg.hufolyamatosan frissítettgyűjtése. Ezek a listák hasznosak, ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy gyanúsnak vélt oldal tevékenysége másoknak is feltűnt-e már.

Az ilyen oldalak sajátja, hogy az ott járóktól még egy kattintást kérnek a tartalom megtekintéséhez, de aztán legtöbbször nem mutatják meg az ígért dolgokat, viszont a kattintással mi magunk is megosztjuk a hülyeséget saját facebookos üzenőfalunkon. Illetve néha tényleg megmutatják a tartalmat, de közben tudtunk nélkül azért spamelnek a falunkra. Vagy nem spamelnek, viszont cikkeikben jelentős részében teljesen hamis, áltudományos információkat állítanak be igazságként. Hogy a kamutartalmak hitelesebbnek tűnjenek, időnként valódi híreket is közzétesznek – így a látogató azt gondolhatja, ha az a két cikk rendben volt, a többi is igaz lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.