Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 29. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Csornai Rendőrkapitányság

Ismét az online csalásokról

Ismét az online csalásokról

Egy tanulságos eset ... hogy senki ne váljon áldozattá!

Nem első ízben hívjuk fel a figyelmet az online térben elkövetett csalások módozataira, s megelőzésének lehetőségeire. Sajnos ebben a „átláthatatlan” térben egyre több olyan vagyon elleni és anyagi javaink ellen irányuló bűncselekmény valósul meg, melyet már kifejezetten tapasztalt és elkövetői szempontból is egyre nagyobb tudást igénylő elkövetői kör-hálózat valósít meg.

Átlag emberként nincs sok teendőnk, hogy megelőzzük vagy megakadályozzuk ezen cselekmények sérelmünkre történő megvalósulását.

Ezek közül a legfontosabb:
Mindig legyünk fokozottan körültekintők!

Egy tanulságos eset ... hogy senki ne váljon áldozattá!

Az alábbi történetet egy bejelentő írta, amelyet változtatás nélkül közlünk.
„Tegnapi nap folyamán, kevésen múlott, hogy nem lettem internetes bankszámla visszaélés áldozata. Természetesen ehhez kellett az én emberi butaságom is, de mindenképp szeretném felhívni a figyelmet, hogy esetleg mások ne lehessenek áldozatok.

A történetem tehát a következő: tegnap március 1.-én meghirdettem egy terméket a Marketplace internetes oldalon. Kis idő múlva rám írt egy hölgy, rendkívül határozott fellépéssel, miszerint ő megvenné a terméket. Vállalok-e FOXPOST vagy GLS küldést. Mondtam persze, néha szoktam. Ő rögtön felajánlotta, hogy intézi nekem a FOXPOST felületén a kifizetést, csak az a dolgom, hogy az általa küldött linken megadom a bankkártya adataimat. Furcsa volt, mert nem így szokott ez működni, de a FOXPOST felület, ami a linken bejött teljesen valósnak tűnt.

Na az igazi hibát itt követtem el, megadtam a bankkártya adataim és mint minden más ilyen esetben vártam, hogy átvisz a bank felületére. De ez nem történt meg szerencsére. És a másik szerencsémre kaptam közben a banktól egy sms-t hogy valaki tranzakciót indított a kártyámra, kaptam egy kódot amivel a tranzakciót kellett volna jóváhagyni, ha viszont nem én voltam a kezdeményező, úgy haladéktalanul keressem őket. És itt már leesett, hogy bajban vagyok a hülyeségem miatt. Időközben a hölgy a chat-en folyamatosan sürgetett, hogy az sms-ben kapott kódot írjam meg neki, mert csak így tudja kifizetni a terméket. Hát én helyette nagyon gyorsan letiltottam a kártyámat. A bankban közölték, hogy már két tranzakciót is megkíséreltek a bankkártya adataimmal végrehajtani, de a kód hiányában nem ment. Hálás vagyok, hogy nem ért kár, de talán tájékoztatni kellene a lakosságot az ilyen csalásokkal kapcsolatosan.

Nem akarom magamat mentegetni, de annyira meggyőzőnek tudnak lenni a csalók és ezek az áll felületek annyira utánozzák az eredeti felületeket. Én tanultam az esetből, miközben egy kisebb infarktust hordtam ki lábon, de jó lenne, ha mások nem kerülnének hasonló helyzetbe.”

Sok-sok hasznos információ! a www.kiberpajzs.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.