Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 25. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Iszlám Állam - A Pentagon vezetője szerint az irakiakban nincs "harci kedv"

Iszlám Állam - A Pentagon vezetője szerint az irakiakban nincs

Az iraki erőkből "hiányzik a harci kedv", amire erős bizonyíték, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfoglalta Ramádi várost.

- jelentette ki vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Ash Carter amerikai védelmi miniszter.

Ez volt az eddigi legerősebb nyilvános bírálat, amelyet az amerikai kormány részéről az iraki fegyveres erőkkel kapcsolatban megfogalmaztak.

Carter szerint az iraki erők el-Anbár tartomány fővárosánál jelentős számbeli fölényben voltak, mégis alulmaradtak a harcban és kivonultak a városból, számos, az Egyesült Államoktól beszerzett páncélozott járművet, köztük tankokat hátrahagyva.

"Úgy tűnik, az iraki erőkben egyszerűen nincs harci kedv. Nem volt túlerő velük szemben. Valójában ők voltak létszámfölényben az ellenséges erővel szemben. Ez azt üzeni számomra, és úgy gondolom, hogy a többség számára is, hogy gond van az irakiak IÁ-elleni harci kedvével és a hajlandóságukkal, hogy megvédjék magukat" - fogalmazott a Pentagon első embere.

Ramádi múlt vasárnapi eleste nyomán Washingtonban mindkét párt részéről kérdéseket vetettek fel az Obama-kormány Irakban követett stratégiájának hatékonyságával kapcsolatban. Ez az iraki hadsereg átképzésére és, felfegyverzésére, a bagdadi kormánynak a szunnitákkal való megbékélésére és az IÁ elleni légicsapásokra épül, ugyanakkor kizárja az amerikai szárazföldi erők beavatkozásának lehetőségét.

Carter a légicsapásokat az IÁ elleni harc hatékony elemének nevezte, ugyanakkor leszögezte, hogy azok nem helyettesíthetik az iraki erők, el-Anbár esetében pedig a szunnita törzsek harcát. A miniszter nem zárta ki a szunnita és a kurd erők gyorsabb ütemű felfegyverzésének lehetőségét.

John McCain, a szenátus katonai bizottságának republikánus elnöke a CBS-nek nyilatkozva sürgette, hogy a légicsapásokat célra vezető előretolt légiirányítók mellett amerikai különleges műveleti egységeket is vezényeljenek Irakba. Az állította, hogy az Egyesült Államoknak "nincs stratégiája" az IÁ terjeszkedésének feltartóztatására.

Michele Flournoy, az Obama-kormány volt védelmi államtitkára, akinek neve korábban a Pentagon lehetséges vezetőjeként is felmerült, a CNN-nek azt mondta, hogy Washington nem biztosít megfelelő forrásokat az IÁ elleni harchoz, és sürgette a terrorszervezet ellen harcoló erők nagyobb tűzerővel való ellátását. Hangsúlyozta, hogy az IÁ nemcsak Irakra és Szíriára, de az Egyesült Államokra is veszélyt jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.