Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 23. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Új InterCity személykocsit fejleszt a MÁV-Gépészet

Új InterCity személykocsit fejleszt a MÁV-Gépészet

A Magyar Hírlap azt írja, hogy saját jármű gyártásába kezd a MÁV-Gépészet Zrt. Szolnokon.

Az új IC-személykocsit magyar mérnökök tervezik, belföldi és nemzetközi forgalomra egyaránt alkalmas lesz, és a tervek szerint túlnyomó részben itthoni alkatrészekből készül. A több száz millió forint értékű projekt révén lehetővé válik, hogy 1994 után ismét hazai tervezésű és gyártású személyvagon készüljön, magyar munkaerőt és beszállítókat foglalkoztatva.

Zaránd György, a MÁV-Gépészet Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: a két új vagont a MÁV-Start Zrt. használja majd, a kocsik kétszáz kilométeres óránkénti sebességre lesznek alkalmasak, és nemzetközi forgalomban is közlekedhetnek. A gyártással a nagy múltra visszatekintő hazai járműipar újraindítása mellett az a cél, hogy a MÁV-Gépészet részt vegyen a MÁV tervezett járműpark-felújítási programjában – közölte a vezérigazgató. A nemzeti vasúttársaság által készített stratégiában szerepel IC-személykocsik beszerzése és felújítása is. A fejlesztés leginkább azért időszerű, mert a társaság vagonparkjának átlagéletkora meghaladja a harminc évet, és mindössze négy százalék a tíz évnél fiatalabb kocsik aránya. Ausztriában ez az érték megközelíti a járműpark felét.

Az előzetes felmérések alapján az IC-kocsik esetében a nyílt pályáztatásokat követően nyolcvanszázalékos is lehet a hazai beszállítói arány, és a legfontosabb berendezések, alkatrészek is itthon készülhetnek. A járműszekrény teljesen saját, míg a forgóvázakat kooperációban gyártja a cég szolnoki üzemében.Ugyancsak itthon készülhetnek a belső burkolatok, ülések, poggyásztartók, az utastájékoztató rendszer és néhány villamos berendezés, s hazai cég szállíthatja majd a fékeket is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.