Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Új magyar településnevek Szlovákiában

Új magyar településnevek Szlovákiában

Listában összegzi a pozsonyi kormány, mely településneveket lehet magyarul is használni Szlovákiában.

A jogszabály enyhíti a jelenlegi törvény szigorát, és lehetővé teszi a történelmi nevek használatát is. A diszkriminatív rendelkezések eltörlésére a közelmúltban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény ad lehetőséget - tudatta az InfoRádió.

A kormányrendelet gerincét képező, kisebbségi nyelvű településneveket tartalmazó új lista első változatát a Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes vezetésével dolgozó munkacsoport tagjai augusztus 22-ig készítik el. A kormányhivatal szeptemberben felveszi a kapcsolatot a szlovákiai és a magyarországi földrajzinév-bizottságokkal, hogy formális jóváhagyást, illetve ajánlást kérjen tőlük az új helységnévlistához.

A munkacsoport által készített új lista tartalmazni fogja Párkány, Gúta, Ógyalla és sok más, szlovák történelmi személyiségről elnevezett település magyar nevét is. Ezeket a neveket az úgynevezett táblatörvény miatt mostanáig nem használták hivatalosan.

A kormányhivatal nemzetiségi főosztálya az elmúlt hetekben levélben fordult valamennyi, kisebbségek által is lakott település polgármesteréhez a kisebbségi nyelvhasználat betartásával kapcsolatban.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 24. 08:02, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház újabb részleteket közölt az Oroszországba érkező észak-koreai katonákról

Megerősítette szerdán a washingtoni Fehér Ház egy tisztségviselője, hogy értesüléseik szerint október elején észak-koreai katonák érkeztek Oroszország keleti részébe.

2024. Október 22. 10:36, kedd | Külföld

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az izraeli katonai mozgásokról szóló titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól