Városlista
2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2012. Március 06. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Ismét felrobbantották az egyiptomi Sínai-félszigetről Izraelbe és Jordániába vezető földgázvezetéket. Egy éven belül ez volt a tizenharmadik akció – közölték egyiptomi biztonsági források.

Hat fegyveres helyezett el két, egymástól 15 méterre lévő ponton robbanóanyagot a Sínai-félsziget északi részén, el-Aris várostól 15 kilométerre nyugatra. Szemtanúk beszámolója szerint a két hatalmas robbanást követően kigyulladt a vezeték, a lángnyelvek 50 méteres magasságba csaptak fel. Február 5-én szintén el-Aris közelében hasonló merényletet hajtottak végre a földgázvezeték ellen, s a javítási munkálatok befejeztével csak a múlt héten indultak újra a szállítások.

Noha az egyiptomi hatóságok újabb és újabb intézkedéseket tesznek a biztonság fokozására, az utóbbi egy év alatt már tizenháromszor robbantották fel a gázvezetéket. A merényletek elkövetője egyszer sem jelentkezett. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot és más iszlamista honlapokat figyelő SITE csoport közölte, hogy egyes csoportok arra ösztönzik az iszlám radikálisokat, támadják meg az Izraelbe vezető egyiptomi gázvezetéket.

Izrael földgázszükségletének 43 százalékát Egyiptomból szerzi be. Jordánia helyzete még rosszabb: az áramtermelő erőműveinek alapanyagául szolgáló földgáz 80 százaléka érkezik Egyiptomból. Az állandó szabotázsakciók miatt a gázvezeték izraeli ága tavaly júliustól novemberig nem is üzemelt, s emiatt több tízmillió dolláros kár érte Izraelt, mert jóval drágább alapanyagból – szénből és kőolajszármazékokból – kellett áramot termelnie.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 15:06, vasárnap | Külföld

Keddtől az indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

Jövő keddtől az indulás előtt is koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat mindazoknak, akik Angliába utaznak - közölte szombaton a brit egészségügyi miniszter.

2021. December 05. 12:08, vasárnap | Külföld

A szomszédban is kimutatták az omikron változatot

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.

2021. December 05. 10:01, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 265,3 millió, a halálos áldozatoké 5,248 millió a világon

A világon 265 371 760 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 248 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. December 04. 13:03, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 264,9 millió, a halálos áldozatoké 5,24 millió a világon

A világon 264 924 275 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 242 933 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.