Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 24. 07:01, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Újabb K.O. a forintnak - jön a 315-ös szint?

Újabb K.O. a forintnak - jön a 315-ös szint?

Az idei év legrosszabb hetén vannak túl a piacok, főleg a tőzsdék. A nyugat-európai és amerikai részvénypiacok 2 százalékot meghaladó kiigazítást tudhatnak maguk mögött az elmúlt napokban.

Ezen a héten átlagosan 2 százalékkal gyengültek a vezető részvénypiacok világszerte. Ok, illetve hivatkozás volt bőven.

A kínai feldolgozóipar nagyot esett márciusban és erre mintegy rímelve az európai vállalatok jövőbeli terveiről (beszerzési menedzser-indexek) is kiábrándító hírek jöttek. Az amerikai Fed részéről egyelőre csend van egy esetleges mennyiségi lazításról (QE3), a brit központi bank megosztott a folytatásban, az EKB pedig folytatja az LTRO-t, viszont a gondok sokkal összetettebbek, mintsem azt meg lehetne oldani az EKB eszközeivel - írta a privatbankar.hu. Közben az európai piacokat sokkolták azok a beszerzési menedzser-indexek, amelyek az EU vállalatainak a megrendeléseiről, tehát a kilátásokról szólnak. Az adatsorok ezúttal azért ijesztették meg a piacokat, mert Franciaországból és Németországból, a két legerősebb gazdaságból mutatták a pesszimizmus erősödését. Az európai gondokat a görög kötvénycsere-program nem oldotta meg csak elodázta, valószínűleg csak napok kérdése az újabb pánik a perifériás országok adósságával kapcsolatban.

A forintot tegnap megint padlóra küldték olyannyira, hogy az euróval szembeni jegyzés 295 forint fölé került, ehhez persze a romló nemzetközi hangulat is hozzájárul, de az sem túl kedvező hír a befektetőknek, hogy a magyar állam esetleg újabb devizakötvény kibocsátással jelentkezne.Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója tegnap azt mondta a Reutersnek, hogy Magyarország még azelőtt kibocsáthat devizakötvényt, hogy megállapodna az új hitelről az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.Londoni elemzők szerint nem zárható ki egy magyar devizakötvény-kibocsátás sikere még az új EU/IMF-megállapodás előtt és ez javíthatná is a magyar tárgyalási pozíciókat, ugyanakkor kockázatai is lennének.

Közben azonnali forinteladást javasol euró ellenében a Nomura, a közös deviza jegyzése szerintük 310-315 forintig is emelkedhet. A befektetési bank úgy gondolja, hogy véget ér az optimista hangulat a piacokon és elkezdődhet a gyengébbnek vélt devizák elleni pozíciók nyitása - írta a Magyar Hírlap.A bank elemzői szerint az árfolyamok alakulása bizonyíték arra, hogy általában eljött az ideje a feltörekvő piaci devizák elleni pozíciók nyitására. Ezen devizák alulteljesítésének oka a folyó fizetés mérleghiány, s a csökkenő kereslet ezen devizák iránt, amelyek gyengítésére általában is törekednek ezen országok kormányzatai.Ráadásul az elmúlt napok piaci fejleményei azt mutatják, hogy a befektetők részéről véget ért a magasabb kockázatú pozíciók felvételének időszaka, ami szintén ezen devizák árfolyama ellen ható tényező.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.