Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 30. 11:02, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Január elsejétől szinte minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás

Január elsejétől szinte minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás

Tilos lesz a füstölgés a középületekben, munkahelyeken és a vendéglátóipari egységekben is és még a vonatokon is, így megszűnnek a vasúti dohányzókocsik.

A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhetnek ki dohányzóhelyet.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Vasárnaptól a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain valamint az összes személyszállító vonat fedélzetén tilos lesz majd a füstölgés.A 2011. december 31-ig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8.000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, annak megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.