Városlista
2020. július 16, csütörtök - Valter

Hírek

2012. Március 14. 14:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Januárban nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Januárban nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Januárban kedvezően alakult a vendégforgalom.

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma is élénkült, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, de szinte minden kategóriában emelkedést regisztráltak az egységek. Összességében januárban a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma dinamikusan nőtt.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek évek óta az éves vendégforgalom 4–5 százalékát fogadják. A külföldi vendégek 502 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 18, az éjszakáké pedig 19 százalékkal nőtt a tavalyi szinthez képest. A legjelentősebb küldő országok közül – Lengyelországból, Ausztriából – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, az olasz vendégéjszakák száma stagnált, míg a Németországból, Oroszországból, Franciaországból, Csehországból, Romániából az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a kétcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában számottevő volt a növekedés.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 461 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,5, az éjszakáké 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 45, a négycsillagosok 39 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 2,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli: 46 százalék volt.

Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 3 százalékkal nőtt (14 247 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 10,5 százalékkal (4722 forint) emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára januárban 8900 és 27 700, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2200 és 11 500 forint között alakult. A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele 15 százalékos folyó áras emelkedéssel kedvező képet mutatott januárban, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2,4 százalékos inflációt mutat. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,6 milliárd forint volt. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban még 1518 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és már 984 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 441 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 15. 15:07, szerda | Belföld

6500 éves idolt találtak a zalaegerszegi régészek

A lengyeli kultúrából származó 6500 éves idolt, művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska töredékeit találták meg a Göcseji Múzeum régészei a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályánál végzett földmunkák során

2020. Július 15. 13:02, szerda | Belföld

Augusztus elsejétől tíz regionális vasútvonalon visszaáll a korábbi menetrend

A MÁV Zrt. tíz vasútvonalon már augusztus 1-jétől visszaállítja a korábbi, megszokott alapmenetrendet - közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.

2020. Július 15. 11:01, szerda | Belföld

Emelkedésre számít a tőzsdén az elemző

A pozitív nemzetközi befektetői hangulat felhúzhatja a tőzsdeindexet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.

2020. Július 15. 10:02, szerda | Belföld

Életbe léptek a beutazási korlátozások

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.