Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Januártól 10 ezer euróval drágulnak a teherautók

Januártól 10 ezer euróval drágulnak a teherautók

A nagy haszonjárművekből november végéig ugyan csupán 7 százalékkal kelt el több, mint a tavalyi első 11 hónap alatt, de az elmúlt két hónapban 75 és 79 százalékos növekedést regisztráltak amiatt, hogy január elsejétől csak euró 6-os motorokkal hozhatók forgalomba a teherautók. Mivel azok átlagosan 10 ezer euróval drágábbak, a fuvarozók rengeteg euró 5-ös teherkocsit rendeltek, és azok az utolsó negyedévben érkeznek be. Emiatt azonban a jövő év első felében állni fog a nagy haszonjárművek piaca - írja a Világgazdaság.

Figyelemre méltó a kis haszonjárművek 55 százalékos novemberi eladásbővülése is. Ezek forgalma az elmúlt év derekán torpant meg, és az eladáscsökkenés egészen az idei augusztusi kismértékű növekedés bekövetkeztéig tartott. A szerény bővülés folytatódott szeptemberben, majd októberben is. Ezt követte a novemberi kiugrás, amiben jelentős szerepet játszottak az új, kedvező forint alapú haszonjármű finanszírozási termékek valamint a rendkívül alacsony tavaly novemberi eladási darabszám.

November végéig 9900 kis haszonjármű kapott rendszámot, de a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint éves szinten legkevesebb 13-14 ezer eladása lenne kívánatos a kereskedők és a szervizek számára.

Novemberben 4942 új személyautó kapott rendszámot, 6,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez azért jó hír, mert a tavalyi november is erős volt, vagyis viszonylag magas bázisról növekedett a forgalom. Jóllehet november végéig 51 115 személykocsi kapott rendszámot, az MGE a kereslet 6,5 százalékos fejlődése ellenére úgy véli, hogy a piac teljes magára találásáig még jó pár évnek el kell telnie.

A JATO Dynamics összesítése szerint az év első 11 hónapjában a legtöbb személyautót 5445 darabot az Opel értékesítette, így mintegy 11 százalékos piaci részesedést ért el. A második – mindössze öt darabbal lemaradva – a Skoda lett a 4996 darabos Ford, a 4827 autót forgalomba helyezett Volkswagen valamint a 3631 kocsit értékesített SUZUKI előtt. A legkapósabb modellnek a Skoda Octavia, az Opel Astra és a Ford Focus bizonyult november végéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során