Városlista
2023. március 31, péntek - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2017. November 18. 16:26, szombat | Belföld
Forrás: mti

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól közjegyző előtt intézhetőek egyes öröklési ügyek

Januártól már nemcsak a hagyatéki eljárás keretében, hanem polgári vagyonjogi ügyekben is lehet közjegyző előtt egyezséget kötni

- mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. A feleknek polgári ügyekben nem kell bírósághoz fordulniuk, ha vita van köztük, de meg akarnak egyezni. Az egyezségi eljárás ezzel gyorsabbá válhat, és csökken a bíróságok leterheltsége is.

A jogalkotó célja, hogy ez a perindítást elhárító jogintézmény a vállalkozások és az állampolgárok számára is egyszerűen és könnyen elérhető legyen. Minthogy a közjegyzői irodák az ország egész területén működnek - nagyjából 20 kilométerenként található egy közjegyzői iroda - az eljárás közjegyzői hatáskörbe utalása egyszerűen hozzáférhetővé teszi az egyezségi eljárást mindenki számára - magyarázta.

Közjegyző előtt eddig kizárólag a hagyatéki eljárás keretében lehetett különböző típusú egyezségeket kötni a hagyatéki vagyonelemek elosztásáról. Ennek keretében az örökösök akár az örökhagyó végakaratát is felülírhatják, amennyiben a végrendelettől eltérően kívánnak örökölni - tette hozzá.

Jelenleg a hagyatéki eljárások 70 százaléka 3 hónapon belül zárul le, fél éven túl az ügyek tíz százaléka húzódik el. Tipikus hibaként említette a közjegyző, hogy gyakran hiányos a hagyatéki leltár, ami nehezíti az eljárást.

Címkék: öröklés, közjegyző

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 31. 14:02, péntek | Belföld

Nagy Márton: félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. Március 31. 14:01, péntek | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: nemcsak a kormány, a nemzet is a NATO mögött áll

Nemcsak a magyar kormány, hanem a teljes nemzet a NATO mögött áll, mert rendkívül fontos garanciája a biztonságunknak - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Székesfehérváron.

2023. Március 31. 13:59, péntek | Belföld

A harmadik európai színvonalú kerékpáros központ nyílik meg a Balatonnál

Újabb, európai színvonalú szolgáltatásokat kínáló kerékpáros központtal gyarapodik a Balaton térsége, a harmadikat szombaton adják át Keszthelyen.

2023. Március 31. 13:58, péntek | Belföld

Orbán Viktor a Vatikánba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.