Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

A közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a só és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet. Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke lapunknak elmondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a rendelettervezetben foglalt előírásokat. A tárgyaláson több ponton is egyezség született, tisztázatlan maradt ugyanakkor, hogy mennyivel emelkedhet majd az ellátás díja és nyersanyagnorma mennyisége.

„Kérdéses az is, hogy ki fizeti majd a révészt? Az önkormányzatokat, vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaink szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák?” – fogalmazott Tettinger Antal. Elmondta, a rendelettervezettel összhangban a szövetség is támogatja az őstermelőktől történő nyersanyagbeszerzést, ehhez azonban olyan termelőszövetkezetek létrehozása szükséges, amelyek a minőségben és a logisztikában is összefogják a termelőket. A tegnapi egyeztetésen elsősorban fokozatosságot kért a szakmai szervezet. „Időt kell adni mind a szolgáltatók, mind a gyerekek részére, hogy felkészülhessenek a változásokra. Ezért a rendelkezések fokozatos bevezetését kértük a minisztériumtól” – jegyezte meg a szervezet elnöke. Hozzátette: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket