Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2018. Január 22. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Jeles csornai személyiségek nyomában

Jeles csornai személyiségek nyomában

Megkezdték az új évet a Csornai Múzeum szakkörei is.

Az idei első szakköri foglalkozásokon Csorna múltja néhány kiemelkedő személyiségének életútjával ismerkedhettek meg a résztvevők. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csornai Támogató Szolgálatától, majd a Győr EESZI Fogyatékosok Napközi Otthonából érkeztek látogatók a múzeumba. Először az állandó kiállításon látható tárgyakon és dokumentumokon keresztül ismerték meg azt, hogy a város múltjának néhány nagy alakja milyen szerepet játszott Csorna életében.

Kiderült számukra, hogy miért viseli csornai utca az 1848-49-es szabadságharc nemzetőrtisztje, a tudós paptanár Laky Döme nevét, miért tekinthetők példaadó, elismerésre méltó személyiségeknek „jóságos nagyúrként” a csornaiak emlékezetében megmaradt nagybérlő hegyfalusi Sugár Sándor, a város iparosainak kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó könyvkötőmester Martincsevics Károly, a kórházalapító Kokas Lajos, a hősi önfeláldozással a 2. Magyar Hadsereg számos katonájának életét megmentő Dr. vitéz Nagy Károly, a premontrei templom kiemelkedő zeneszerző karnagya Kopasz Aurélés múzeumi gyűjteményt megalapozó Beősze Antal.

A vetített képes előadást követően Martincsevics Károly nyomdokain haladva a szakkörösök kipróbálták, hogy milyen volt a nyomdászok munkája. A jó hangulatú kézműves foglalkozás során szorgalmas munkájukkal elkészített könyvecskéik révén a megismert jeles csornai példaképeink emlékét ezúton is tovább őrizhetik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 16:00, szerda | Helyi

Pénteken lesz az idei első koncert Csornán a Zenepavilon nyári sorozatában

A Jazz-re-beat zenekar jazz standard-eket és ismert dalok jazz-es átdolgozásait játsza.

2022. Június 29. 13:00, szerda | Helyi

Két károkozó autóst keresnek a rendőrök

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

2022. Június 28. 16:00, kedd | Helyi

Kónyban és Rábapatonán is életet mentettek a szén-monoxid érzékelők

Tegnap két helyen is beigazolódott a mérgező gáz jelenléte az ingatlanokban.