Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2012. Január 11. 07:38, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jöjjön az európai föderáció?

Jöjjön az európai föderáció?

Föderációvá kell átalakítani az Európai Uniót, mert irányíthatatlanná vált, és csak így orvosolható a válság – mondta kedden Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a varsói egyetemen tartott panelbeszélgetés keretében

„Egy olyan kölcsönös vétórendszert hoztunk létre, mely ellehetetleníti a döntéshozatalt” – mondta Sikorski, aki szerint Európának az Egyesült Államok példáját kellene követnie, ahol egy központi bank „megnyitja a csapot, és ennek köszönhetően az ország már kezd kilábalni a válságból”.

Sikorski szerint „a nagyság a tét – az, hogy az Európai Unió szuperhatalommá váljon”. Kifejtette, hogy önálló államként egyik ország sem boldogul, mert csak a közösségnek van esélye a világgazdaság játékosává válni.

A miniszter arra is kitért, hogy „a lengyel külpolitikára jellemző a statikus gondolkodás”, melynek értelmében mindenki azt feltételezi, hogy örökre az évekkel korábban meghozott Európa-párti döntések haszonélvezője marad. Sikorski szerint az európai közösségérzet eróziójához az vezetett, hogy döntéseket eddig Brüsszelben hozták, a politikusok pedig csak utólag fordultak saját nemzetükhöz, és azt magyarázták, mennyire óvták nemzetük érdekeit. Véleménye szerint eljött az ideje, hogy a politikusok végre saját nemzeteik felé forduljanak, és megmagyarázzák nekik az uniós politika lényegét, illetve azt, miként lehet megmenteni az EU-t.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter kedden az „Európa és a válság jegyében” című panelvitában vett részt, melyet három lengyelországi civil szervezet rendezett meg. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen a panel résztvevőin kívül számos politikus és diplomata, többek közt Kiss Róbert magyar nagykövet is részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 02. 14:00, csütörtök | Külföld

A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje

A jó hír az, hogy elméletileg létezik megoldás.

2023. Február 02. 12:48, csütörtök | Külföld

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi gyár új tulajdonosai

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

2023. Február 02. 12:45, csütörtök | Külföld

Uniós biztos: az EU további 400 millió euró támogatást nyújt Ukrajnának

2023. Február 01. 14:12, szerda | Külföld

Nem spórolnak eléggé a földgázzal a háztartások Németország legnagyobb energiaszolgáltatója szerint

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy szerdai interjúban.