Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 14. 09:00, hétfő | PR
Forrás: Infogyőr

Jön a tél, milyen biztosításra lehet szükséged?

Jön a tél, milyen biztosításra lehet szükséged?

Az elmúlt évek statisztikai kimutatásaiból egyértelműen kiderül, hogy honfitársaink körében egyre népszerűbbek a téli sportok.

A javuló jövedelmi viszonyokból eredően egyre többen választják síelést és a snowboardozást. 2018-ban például – az előző évekhez hasonlóan – több mint félmillióan utaztak hasonló célból külföldre a téli hónapokban. Ma már egyre többen felteszik a kérdést: érdemes-e a külföldre utazni síelés céljából biztosítást? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy téli utazása során megússza a balesetet, és a fenti kérdésre egy laza igennel válaszolhat. Akit ugyanis a baleset külföldön biztosítás nélkül ér, azt a baj anyagi értelemben egészen biztosan duplán éri.

Biztosítást a téli hónapokra? De milyet?

Aki a téli hónapokban külföldre utazik, mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnie, ám – amint a fentiekből is kitűnik – egyáltalán nem mindegy, hogy milyen céllal utazunk külföldre, magyarán mivel töltjük el ott az időnket. Nem ugyanazokat a kockázatokat jelenti ugyanis, ha városnézés, vagy valamilyen extrém téli sport miatt utazunk.

Egy átlagos utasbiztosítás nem mindenre jó!

Nem árt észben tartanunk, hogy átlagos utasbiztosítások – különböző szinteken – alkalmasak egy átlagos városnézés, vagy országjárás programjaira, de túlzás lenne azt mondanunk, hogy megfelelőek egy átlagos síelés során előforduló speciális veszélyhelyzetre. Hosszú évekbe került, mire a biztosítók tapasztalatot szereztek a konkrét esetekben előforduló kárügyek tapasztalataiban, ilyen értelemben a téli biztosítások terén jelentkező piaci igények vonatkozásában. A biztosítók által a téli sportok szerelmeseinek ajánlott szerződések természetesen drágábbak, mint a normál utasbiztosítások. Látszólag egy „szimpla” utasbiztosítással ugyan spórolni lehet, de ténylegesen csak látszólag. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy téli sportok során bekövetkezett baleseteknél ezek felesleges pénzkidobásnak számítanak. Az általános utasbiztosítások ugyanis egy kifejezetten erre a célra kötött síbiztosítással ellentétben éppen arra nem fizetnek – vagy csak igen korlátozott mértékben – amik a síelés során előfordulhatnak.

Egy téli sportbaleset ezért kerül sokba

Télis sportbalesetet elszenvedni nemcsak nagyon rossz, de anyagilag is megterhelő. Egy szimpla síbalesetnél felmerülő mentési és betegszállítási költség nem ritkán több millió forintba is kerülhet átszámítva, ráadásul a sípályát magába foglaló terep adottságai ezen csak tovább drágíthatnak. Ma már léteznek olyan téli balesetbiztosítások, amelyekkel hasonló szituációban azonnal magyar nyelvű telefonos segítséget kapunk, mindezt a mentés költségeinek összeghatáron belüli megtérítésével. Kijelenthető, hogy – természetesen biztosítási csomagtól függően – 8 és akár 200 millió forint közötti összeghatárig megtérítjük a balesettel járó mentési, orvosi és egyéb költségeket is.

Érdemes a sporteszközökre is gondolni

Testi épségünk biztosítása mellett, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sífelszerelésünk és egyéb téli sportfelszerelésünk – nem is szólva a síruházatról – drága mulatság. Több olyan biztosítási konstrukció is létezik ma már, amely megtéríti a lopás vagy síbalesetben történő sérülés ilyen értelemben vett költségét, tárgyanként akár 100000 és 150 000 forint közötti összegben. Sajnos előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a sípályán valamilyen oknál fogva a mi hibánkból megsérül valaki. A síbalesetből eredő felelősségi károk esetén több utasbiztosítási forma akár 5 millió forintig téríti a sérült fél ellátási költségeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?