Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2012. Május 11. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Jönnek a fagyosszentek!

Jönnek a fagyosszentek!

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25.) a közös elnevezése.

A májusi fagyok valószínűleg azért kapnak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok, akik szerint a fagyosszentek idején észak-nyugat Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A lehűlés jelenségét nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették. Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragusznak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket".

Vajon elromlik-e a mai gyönyörű napsütéses meleg időjárás a következő napokban? Ha szabadtéri programot tervezel, nézd meg az infoRábaközön a környékünkre vonatkozó valós idejű időjárásjelentést és az előrejelzést.

Sajnos kevés jó hírrel szolgálhatunk, sőt azt is elmondhatjuk, hogy a múlt héti ballagásokra előrejelzett időjárás pontosan bevált.

Címkék: időjárás, rábaköz

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 16:00, hétfő | Helyi

Újra több ismeretlen károkozó sofőrt keresnek a rendőrök

Aki bármit tud a balesetekről, jelentkezzen!

2020. Július 06. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Újranyitnak az E.on ügyfélszolgálati irodái.

2020. Július 06. 09:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2020. Július 04. 11:00, szombat | Helyi

Július 1-jétől visszaállt az eredeti nyitvatartás a NAV ügyfélszolgálatain

Tájékoztató