Városlista
2020. március 30, hétfő - Zalán

Hírek

2012. Május 11. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Jönnek a fagyosszentek!

Jönnek a fagyosszentek!

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25.) a közös elnevezése.

A májusi fagyok valószínűleg azért kapnak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok, akik szerint a fagyosszentek idején észak-nyugat Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A lehűlés jelenségét nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették. Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragusznak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket".

Vajon elromlik-e a mai gyönyörű napsütéses meleg időjárás a következő napokban? Ha szabadtéri programot tervezel, nézd meg az infoRábaközön a környékünkre vonatkozó valós idejű időjárásjelentést és az előrejelzést.

Sajnos kevés jó hírrel szolgálhatunk, sőt azt is elmondhatjuk, hogy a múlt héti ballagásokra előrejelzett időjárás pontosan bevált.

Címkék: időjárás, rábaköz

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 20:33, vasárnap | Helyi

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A héten megyénkben két helyen is szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

2020. Március 29. 08:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Az Eon bezárta az ügyfélszolgálati irodáit a koronavírus járvány miatt.

2020. Március 27. 16:00, péntek | Helyi

Vannak, akiknek az adóbevallási tervezet egy ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá

Nekik támpont a tervezet.

2020. Március 27. 13:00, péntek | Helyi

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk vállalkozásoknak

Keres-kínál oldalt indított honlapján a kamara.