Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 01. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Jót szüretelhetünk idén

Jót szüretelhetünk idén

A meleg, napos időjárás miatt nem voltak gombabetegségek, az időjárás kedvezett a szőlőnek, annyi csapadék esett, amennyi kellett, és akkor sütött a nap, amikor szükség volt rá - mondta a közrádióban megszólaló borász.

Nála egyébként már a hordókat készítik a szőlő fogadásra, terméskorlátozással dolgoznak, válogatják a fürtöket.

A kedvező időjárás miatt a korai fehér fajtáknál két héttel korábban, már augusztus végén elkezdődhet a szüret, és a korai-közép fajtáknál sem kell már sokat várni. A próbafokolások alapján a minőség nagyon jónak ígérkezik, és úgy tűnik, nem lesz gond a felvásárlási árakkal sem: a fehér fajtáknál 10-20, a kékeknél ettől valamivel kisebb emelkedésre van kilátás.

Az egri hegyközség elnöke szerint idén a bor értékesítése is könnyebb lehet, amit azért egy közös reklámkampánnyal is segítenek. A borvidéken már régóta működik egy marketingalap, amibe minden védett eredetű bort forgalmazó termelő befizet. Míg korábban ez három forint volt literenként, idén már csak ennek fele.

A támogatott kivágások miatt egyébként az elmúlt években csökkent a termőterület nagysága is a borvidéken, mára csak 5600 hektáron termesztenek szőlőt az egri borvidéken - lehetett hallani a közrádióban.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.