Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Február 01. 07:53, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jóváhagyták az uniós kormányfők az EU stabilitási tervét

Jóváhagyták az uniós kormányfők az EU stabilitási tervét

Jóváhagyták az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus létrehozásáról rendelkező szerződést az uniós tagországok állam- és kormányfői Brüsszelben.

Az ESM - az ideiglenes mechanizmussal eleinte párhuzamosan működve - idén júliusban kezdi meg működését, várhatóan 500 milliárd eurós hitelezési és garanciakerettel.

A szerződés lényegében automatikus szankciókat ír elő a részes országokkal szemben, ha költségvetési hiányuk meghaladja a GDP 3 százalékát. A szerződés értelmében az aláíró országok államháztartásuk szerkezeti hiányát a GDP-hez képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Abban is egyetértettek, hogy korábban fel nem használt uniós forrásokat csoportosítanak át a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzésére, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatására. A csúcson arról is döntöttek, hogy Nagy-Britannia mellett Csehország sem csatlakozik egyelőre a szerződéshez, a többi 25 EU-ország azonban a csatlakozás mellett döntött. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozó után azt mondta, hogy a döntések tovább erősítik a bizalmat az uniós országok gazdaságaiban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:36, kedd | Külföld

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

2023. Május 30. 06:00, kedd | Külföld

Cseh vezérkari főnök: lehetséges az Oroszország és a NATO közti háború

Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

2023. Május 29. 12:54, hétfő | Külföld

Török választások - Manfred Weber: véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.