Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 03. 14:18, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Nem emberről, hanem közvetlenül egy fertőzött állatról került át a H5N1 vírus a múlt szombaton elhalálozott kínai buszvezetőre – derült ki a laboratóriumi vizsgálatokból.

A H5N1 vírusa, amely emberről emberre nem terjed, szombaton a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában egy 39 éves buszvezető halálát okozta. A Sencseni Járványvédelmi Központ tájékoztatójában hangsúlyozta: pánikra semmi ok, az intézetben elvégzett géntechnológiai elemzés azt bizonyítja, a vírus közvetlenül egy fertőzött baromfiról került át a későbbi áldozatra, ám hogy pontosan hol és mikor, azt még egyelőre nem lehet tudni.

A Csen (Chen) nevű buszvezető december 21-én lázasodott be, majd ezt követően, 25-én került kórházba – számolt be a részletekről a kínai sajtó. Ahogyan azt az egészségügyi minisztérium is megerősítette, halálát H5N1 vírus okozta, mintegy 18 hónapja ez az első ilyen megbetegedés. Hozzátartozói szerint a férfi az utóbbi egy hónapban nem hagyta el Sencsen területét, s nem került közvetlen kapcsolatba baromfival. A Csenhez legközelebb álló 120 embert megvizsgálták, ám rajtuk a vírus semmilyen jelét nem fedezték fel a kuangtungi (Guangdong, Kanton) hatóságok.

A halott szervezetében talált vírus sok hasonlóságot mutat a korábban Hongkong területén, vadkacsákban felfedezett H5N1 típussal – közölte a Hongkongi Egészségvédelmi Központ hétfőn. A Sencsen közvetlen szomszédságában lévő, különleges igazgatású területen december végén több mint 19 ezer szárnyast voltak kénytelenek levágni a hatóságok, miután két elhullott madárban is a H5N1 vírust fedezték fel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta világszerte 573 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, melyből 336 halállal végződött.

Címkék: H5N1, haláleset, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).