Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

Az elismerést Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át péntek este a budapesti 6Színben a G.Ö.R.CS. előadása után - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

Mint írták, a szakmai szervezet egyhangú szavazással ítélte oda a színművésznek a díjat, amelyet a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatójáról neveztek el. A díjátadás hagyományosan azt is jelzi, hogy elindult a szabadtéri színházak szezonja - közölték.

A közleményben felidézik: Kálid Artúr rendszeresen játszik nyári színházakban. Az első szabadtéri fellépése - még főiskolásként - a Margitszigeten volt 1991-ben a Porgy és Bess előadásában. Többször szerepelt például Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron és a Veres1 Színház fesztiválján, a Kőszegi Várszínháznak pedig eddig négy produkciójában játszott. A Várszínház következő előadásán júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét alakítja majd.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetsége idén is megrendezi a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyet azzal a céllal hoztak létre 2022-ben, hogy a saját nyári előadásaik eljussanak máshova is.

Az idei harmadik találkozó a Kultkikötő három helyszínén: Balatonbogláron, az Alsóörsi Amfiteátrumban és Balatonszárszón összesen hét előadást láthat a közönség.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége a napokban tartott közgyűlésén újabb intézmény felvételéről határozott, így 17-re bővült a szervezethez tartozó tagok száma. Ma ez az egyik legnagyobb színházszakmai társaság Magyarországon - áll a közleményben.

Címkék: kálid artúr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 15:25, csütörtök | Életmód

Brassó közelében rehabilitációs központ épül a romániai \"problémás medvék\" számára

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

2024. Május 23. 08:09, csütörtök | Életmód

Felújított Kádár-kocka típusú házakról vár fotókat a Ludwig Múzeum

Fotópályázatot hirdet a Ludwig Múzeum és a LATEREX Építő Zrt. azok számára, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A pályázat kapcsolódik a múzeum Kis magyar kockológia

2024. Május 22. 06:00, szerda | Életmód

Hol tart most Magyarországon a mesterséges intelligencia forradalma?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia – vagy divatosabb nevén AI – világszerte meghatározó tényezővé vált a technológiai fejlődésben, és Magyarország sem maradhat ki ebből az átalakulásból.

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.