Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 15. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Kamatdöntés előtt Svájc - mit lépnek?

Kamatdöntés előtt Svájc - mit lépnek?

Csütörtök reggel tartja kamatdöntő ülését a svájci jegybank.

Elemzők szerint nem fognak hozzá nyúlni az alapkamathoz, így az maradhat zéróközeli szinten, de a jegybank ideiglenes elnöke, Thomas Jordan ígéretet tehet arra, hogy továbbra is minden eszközzel hajlandóak megvédeni az euróval szemben felállított 1,20-as árfolyamküszöböt, mivel a frankot túlértékeltnek tartják.

Már 6 hónapja védi sikerrel a jegybank az árfolyamgátat, elemzők szerint mostantól könnyebb dolga is lehet, mivel az amerikai dollár a csökkenő likviditásnövelési spekuláció és a javuló makrogazdasági fundamentumok nyomán erőre kapott, az euró iránti bizalom pedig - miután lezajlott a görög kötvénycsere, majd Görögország megkapta a második nagy nemzetközi mentőcsomagot, valamint az EKB olcsó hitelekkel látta el a bankrendszert - újfent erősödött. Mindkét nagy tartalékdeviza piacán tehát erősödött a bizalom. Az SNB 2010-ben 144 milliárd frankot költött devizapiaci intervencióra. Tavaly csak mindössze 17,8 milliárd frankot. A devizatartalékok bőségesek, így a küszöb akár az idei év egészében tartható lesz a Quaestor elemzői szerint, különösen akkor, ha a világgazdaság növekedése fenntarthatónak bizonyul. Ebben az esetben csökkenhet a kereslet a menedékeszközök - mint például a svájci frank - iránt.

A svájci jegybank elemző stábja friss makrogazdasági előrejelzésekkel is előrukkol holnap. Decemberben az idei évre 0,5 százalékos GDP-növekedéssel és az infláció 0,3 százalékos visszaesésével számoltak. Jövőre 0,4 százalékos átlagos éves áremelkedést jeleztek előre. Amennyiben a friss prognózis magasabb inflációs, vagy növekedési mutatókat tartalmaz, úgy elképzelhető a frank kisebb erősödése is. Thomas Jordan posztját egyébként áprilisban véglegesíthetik, és a jövő hónapban nevezhetik ki a 3 fős kormányzótanács 3. tagját.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.