Városlista
2023. február 9, csütörtök - Abigél

Hírek

2014. December 19. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitellel vett egy ingatlan az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője, aki szeretné eladni a házat, de nem tudja, hogy megteheti-e. A szakértő válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Vásároltam egy ingatlant (gyermekem részére) "természetesen" hitelre. Állami kamattámogatásos hitelt vettem fel, amelyből még van kb. 5 millió forint. Gyermekem időközben elköltözött. Az ingatlanra nincs szükségünk, ezért szeretném eladni. Az lenne a kérdésem, hogy így el tudom-e adni, van-e rá lehetőség, mert vevőt már találtam rá. A hitelemet sajnos nem tudom kifizetni, így ebben a formában eladhatom-e? Illeték-kötelezettség terhel-e engem. A ház, amit vettem kb. 50 éves, sajnos felújítani sem tudtam, de eladni viszont el tudnám. Megtehetem-e?? Előre is köszönöm. Üdv.
2014. 11. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen el tudja adni az ingatlant, de a hitelt vissza kell fizetnie. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a vételárból kiegyenlítésre kerül a hitel fennálló összege, a maradék meg az Önöké.

Az SzJA fizetési kötelezettség attól függ, hogy mikor vásárolta az ingatlant. 5 év után nincs fizetési kötelezettsége. Természetesen SZJA-t csak a nyereség után kell fizetni, tehát a vételár és az eladási ár közötti különbözet után.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.